Ingrijirea bontului ombilical al nou-nascutului la domiciliu, de catre mama impune reguli de curatenie si prevenire a infectiilor. Plaga ombilicala poate fi o poarta de intrare pentru microbi periculosi nou-nascutilor.
In timpul vietii intrauterine, fatul se hraneste prin vasele de sange ale cordonului ombilical. Imediat dupa nastere se sectioneaza si se ligatureaza cordonul aproape de abdomenul copilului. Ceea ce ramane din cordonul ombilical- bontul ombilical- se usuca putin cate putin dupa nastere, devine brun negricios si dur ca un zgarci.
Involutia bontului ombilical dureaza 2-3 saptamani, cade dupa 5-8 zile, adesea acest interval de timp este mai lung, in special cand cordonul este taiat mai aproape de piele. Aceasta zona trebuie mentinuta curate si uscata pentru a nu se infecta. Mica plaga ombilicala care persista dupa caderea bontului se retracta, formand un fel de palnie mica si dispare in cuta ombilicului. Normal plaga ombilicala se inchide intre a10-a si a14-a zi dupa nastere uneori, mai tarziu.
Cand bontul ombilical, cade in zona de unde s-a desprins ramane o mica plaga rosiatica care se vindeca in cateva zile. Daca este pastrata uscata, o mica crusta o acopera pana la cicatrizare. Nu este nevoie sa facem un pansament (nu se acopera cu pansamente ocluzive, cel mai bine sa patrunda aerul), doar se tamponeza plaga ombilicala cu comprese de tifon steril cu apa oxigenata si alcool medicinal (60-70%) de 2-3 ori pe zi. Pentru a evita infectiile si a nu intarzia mumificarea bontului se pot administra la toaletare pudre antiseptice (local pe bontul ombilical -Baneocin, Santaderm etc.).
Poate sa mai existe o secretie seroasa sau sangerare redusa pana la cicatrizarea complete si retractia bontului ombilical. Daca bontul ombilical este tras prin agatare de haine s-ar putea sa curga cateva picaturi de sange, dar daca este numai atat nu trebuie sa va ingrijorati si faceti o toaletare BO (mai sus mentionat).
Nu se face baie generala in cadita nou-nascutului, ci doar toaleta partiala fara a inmuia bontul ombilical. Dupa caderea acestuia sugarul poate fi spalat in cadita facandu-se toaleta generala, iar la sfarsitul baii se tamponeaza locul cu alcool si pudra sterila.
Dupa caderea bontului ombilical, uneori se vindeca mai lent si poate aparea o umflatura rosiatica denumita granulom ombilical, dar acest lucru nu trebuie sa va ingrijoreze. Doctorul poate face aplicatii de substante chimice care sa grabeasca vindecarea.
Daca plaga ombilicala si zona inconjuratoare devine de culoare rosie accentuata sau apar scurgeri purulente si mirositoare, inseamna ca s-a infectat si e nevoie sa fie imediat consultat medicul.
Dr. Magdalena OPREA
Neonatologie
Armonia Hospital