În cadrul unei consultaţii de neurologie pediatrică cei mai mulţi dintre părinţi pot reproduce cu uşurinţă diverse aspecte legate de naşterea bebeluşilor, majoritatea ştiu greutatea şi lungimea de la naştere, dar foarte puţini pot spune ce perimetru cranian(PC) a avut copilaşul în primele zile. Din păcate, de multe ori acest parametru nu se regăseşte notat nici în documentele medicale ale nou-născutului.
PC reprezintă dimensiunea craniului şi este determinat de mărimea conţinutului intracranian şi de structura osoasă. Se măsoară cu ajutorul centimetrului de croitorie, plasândul pe circumferinţa craniană, frontal deasupra sprâncenelor şi pe punctul maxim al occipitului. Perimetrul cranian reflectă în mare măsură dezvoltarea creierului și tocmai de aceea necesitatea evaluării sale la naştere, precum şi a ratei lunare de creştere, este evidentă. La copilul născut prematur creşterea este mai rapidă, cu 0,7-1 cm / săptămână, în timp ce la nou-născutul la termen cu 0,5 cm / săptămână în primele 2 luni, apoi creşterea este mai lentă, 1 cm / lună în lunile 4-6 și 0,5 cm / lună între 7-12 luni. Rata de creştere este influenţată de ereditate, starea generală de sănătate, boli cardiace, endocrine, vârstă, greutate (copilul cu greutate mai mică va avea o dimensiune mai mică a craniului).
O valoare a perimetrului cranian cu mai mult de 2 cm sub media caracteristică pentru vârstă se defineşte ca microcranie (cap mic) şi poate fi cauzată de factori prenatali (ce acţionează înainte de naştere) – infecţii congenitale, anomalii cromozomiale, iradiere maternă, boli metabolice sau intra/peri/postnatale (ce acţionează în cursul sau după naştere) – infecţii cerebrale, traumatisme cranio-cerebrale, suferinţe cerebrale anoxice.
Un perimetru cranian care depăşeşte cu peste 2 cm media este deasemenea patologică şi realizează macrocrania (cap mare). Macrocrania poate avea şi ea cauze prenatale – hidrocefalie, malformaţii cerebrale, boli metabolice, tumori, chisturi sau perinatale – hemoragii cerebrale, hematom subdural etc. Aceste modificări sunt patologice de cele mai multe ori, cu rare excepţii în care macro/microcrania este o trăsătură familială.
În concluzie, dragi părinţi, perimetrul cranian este important şi trebuie monitorizat de la naştere pe parcursul primilor ani de viaţă ai copilaşului dumneavoastră.