Colicile reprezintă crize de agitaţie paroxistică a sugarului care adesea durează mai mult de trei ore pe zi, cel puţin trei săptămâni şi care incep să descrească în intensitate după trei luni de viaţă. Aceste crize apar de obicei seara şi se caracterizează prin plâns ascuţit care nu se consolează prin metode obişnuite (alăptare, plimbare, purtatul în braţe).
Mulţi părinţi cred că pe copil îl doare ceva,din cauza poziţiei adoptate de acesta: este încruntat,îşi adună genunchii spre burtică, îşi freacă picioruşele.

Tratamentul colicilor este controversat.

Există o gamă variată de produse farmaceutice destinate acestui scop. Se pot încerca tratamente sub formă de picături din extracte naturale de plante cu menţiunea că unii sugari reacţionează bine la anumite produse, alţii la altele.Mai puţin recomandat este utilizarea ceaiurilor contra colicilor în situaţia sugarilor alimentaţi natural pentru a nu înlocui o masă de lapte matern cu o masă de ceai.Nu în ultimul rând putem lua în considerare compresele calde pe burtică sau contactul piele-la-piele cu unul din părinţi.

Şi dacă alăptez? Trebuie să ţin regim?

Mama care alăptează trebuie să mănance suficient pentru a produce lapte. O mamă care se hrăneşte corect în timpul sarcinii acumulează rezerve nutritive care vor fi folosite pentru a acoperi nevoile sale în timpul alăptării.

Să nu uităm că majoritatea mamelor care alăptează sunt sănatoăse şi ca atare nu necesită un regim alimentar restrictiv pentru anumite alimente.Pentru a avea o lactaţie suficientă şi un lapte consistent, aceste mame trebuie sa aibă o alimentaţie echilibrată, completă, conţinând toate principiile nutritive: lapte sau iaurt,brânză de vaci sau telemea, 5-6 ouă pe săptămână, legume şi fructe proaspete,carne de pui, de vită, mai puţin de porc, apă negazoasă, ceaiuri de plante, compoturi, sucuri de fructe.

Contrar miturilor legate de consumul crudităţilor (fructe si legume) şi prezenţa colicilor la sugar,nu s-a stabilit existenţa unei legături între aceste elemente.Mai mult,există nenumarate cazuri de sugar cu colici ale căror mame ţin un regim drastic.Ca atare, se recomandă consumul legumelor şi fructelor crude sub formă de salate şi sucuri.Chiar şi consumul unor alimente precum ceapa şi usturoiul poate fi acceptat dacă mama le-a consumat şi în perioada sarcinii.

Înteaga alimentaţie trebuie să fie normal de sărată, sarea recomandată fiind cea iodată.

Alimente nerecomandate: alcoolul, prăjelile, afumăturile, mezelurile, băuturile acidulate,excesul de sare.