Din momentul în care mămica îşi aduce acasă bebeluşul, trebuie să ştie cum anume să îl îngrijească astfel încât să îi asigure o dezvoltare şi creştere cât mai sănătoase.
Fiecare pas, oricât de mic ar părea el, reprezintă un punct important în sănătatea sugarului şi este important ca mama să cunoască în detaliu tot ceea ce trebuie făcut din momentul sosirii acasă, nemaifiind înconjurată de cadrele medicale ce o puteau sfătui în orice moment al zilei. De acum este doar ea şi micuţul.

Iată câteva recomandări de care trebuie orice mămică trebuie să ţină cont în baiţa copilului imediat după naştere, dar şi câţiva paşi prin care acest ritual va deveni o simplă rutină în îngrijirea lui zilnică!

Asigură-te că încăperea unde îl speli este suficient de încălzită (dacă în mod normal, temperatura din camera unui nou-născut trebuie să fie de 22-23 grade Celsius, la baiţă aceasta trebuie să urce până spre 25 de grade Celsius, pentru a-i asigura un confort termic potrivit.

Umple cădiţa cu apă, astfel încât adâncimea să nu depăşească 5-6 cm;

Asigură-te că temperatura apei este optimă, aproximativ 37 de grade Celsius. Mama va verifica folosind un termometru sau prin introducerea încheieturii mâinii sau a cotului, zonele cele mai sensibile.

În cazul în care apa este prea fierbinte se va mai adăuga puţină apă rece şi invers, în aşa fel încât să fie potrivită.

Asigură-te că ai la îndemână tot ce îţi trebuie (scutece, prosoape, halat de baie, creme, hăinuţe, produse de îngrijire etc).

Bagă copilul mai întâi cu picioruşele în apă şi ţine-l bine cu o mână de spate, gât şi cap – nu îl băga brusc cu tot corpul, începe mai întâi să îl stropeşti uşor pe burtică, mânuţe şi umeri, cu mâna pe care o ai liberă.

Odată ce a ajuns deja în cădiţă, mângâie-l cu mana udă pentru a se obişnui cu apa.

Ai grijă să nu ajungă apa la guriţă sau în ochi. Pentru a-i spăla capul se recomandă să foloseşti o cârpă moale sau o bucată de prosop din bumbac, uşor umezită.

Pe tot timpul băiţei se va urmări ca umerii să fie în permanenţă acoperiţi cu apă, pentru ca să nu ii fie frig. Cu mişcări fine, circulare, se masează uşor pielea bebeluşului cu un săpun special în ordinea următoare: capul (din regiunea frontală către cea occipitală, având grijă să nu îi intre săpun în ochi sau apă în urechi ), gâtul, axilele, mânuţele, toracele, abdomenul şi picioruşele.

Spală-i bine căpşorul, inclusiv la “moalele capului” (fontanela). Nu-ţi fie teamă! Creierul este foarte bine protejat de piele şi de ţesuturile subiacente. Este foarte important ca pielea capului să fie bine curăţită, pentru a evita formarea crustelor.

Stabilirea orei pentru baie se va face de către mamă ţinând cont că:
– sugarul nu trebuie să fie flămând, pentru ca poate deveni agitat în timpul manevrelor din timpul băiţei;
– nu se va face băiţa imediat după masă pentru că sugarul poate vărsa;

Mămica (sau persoana care face primele băi ale sugarului) trebuie să fie foarte îndemânatică, pricepută, să aibă mişcări blânde şi sigure, pentru ca baia să fie plăcută pentru sugar.

Durata primei băiţe nu va trebui să fie prea mare.

Medicii recomandă ca în maxim 5-10 minute nou-născutul să fie deja îmbrăcat, ferindu-l în acest mod de îmbolnăviri. Aşadar, totul va fi efectuat destul de rapid, spălându-l cu grijă peste tot.

După ce ai spălat bebeluşul, clăteşte-i cu grijă pielea, insistând acolo unde sunt cute, în zona genitală şi sub bărbie.

Apoi înfăşoară-l într-un prosop moale (de finet sunt cele mai bune) şi şterge-l uşor.