O pacienta care a nascut de doua zile
In salon tonul de roz crea o atmosfera relaxata. Inca de la primul contact cu aceasta pacienta s-a creat ceva special. Fetita statea langa mama ei in locul liber din pat. Pacienta operata de doua zile era fericita si isi alapta fata fara sa se intrebe daca este normal sa manance din jumatate in jumatate de ora, fara sa isi doreasca sa ii creeze locul ei in patut, fara sa se simta impovarata ca micuta parea sa o solicite.
Am gandit ca mai are un baietel de un an si noua luni pe care l-a alaptat pana in momentul in care a aflat ca este insarcinata. In mod sigur de aceea este atat de relaxata! Stie!
Poate va intrebati de ce este reprezentativa aceasta poveste?
Starea ei m-a determinat sa aflu mai multe despre experienta ei trecuta, banuind ca prima nastere a fost o experienta pozitiva care i-a creat starea de incredere de acum, la nasterea a doua. Povestea ei insa m-a surprins, era putin diferita.
Doua operatii cezariene
Prima oara si-a dorit sa nasca natural iar intr-un final, s-a intervenit cu operatia cezariana. Acum a hotarat impreuna cu sotul ei sa programeze o cezariana. Calmul ei nu parea sa ascunda o poveste care, spune ea a perceput-o negativa. Am ramas ascultand.
“ Prima nastere a fost dificila, mi-a fost tare greu la inceput in maternitate si in prima luna si jumatate dupa externare. Acum mi-am dorit sa fiu altfel, am fost zambareata, calma, relaxata, totul l-am programat diferit. Am programat locul nasterii, medicul cu care voi naste, atitudinea mea.”
Admiram aceasta femeie care stia ca atitudinea ei fata de copil si tot ceea ce inseamna cresterea copilului, este cea care ii creaza o experienta maternala pozitiva, respectiv un bebelus calm, linistit increzator.
Si am aflat ca inceputul ei ca mama a fost greu
“ Am stat prea mult fara baiatul meu, la prima nastere, am vrut sa il simt langa mine.
L-am vazut dupa doisprezece ore, fiindca mi se facuse anestezie generala. Am fost trista fiindca micutul nu a reactionat cand m-a simtit. Suspina intr-una. Asistentele imi spusesera ca plansese mult si se linistea numai cand il simtea pe sot care a petrecut mult timp langa el cat eu eram in salonul postoperator.”
Cum a fost prima ta nastere?
Am ales sa nasc natural cu un medic in care aveam incredere. Am avut nesansa ca medicul caruia ma adresasem sa nu mai lucreze in acel spital exact cu o saptamana inainte de a naste. Implinisem 40 de saptamani, iar medicul caruia ma “predase” m-a sfatuit sa ma internez pentru nastere fara sa am contractii sau vreo modificare a colului.
Eram dezamagita, imi doream sa fie medicul meu, aveam incredere in el.
Am stat internata trei zile, timp in care am auzit cum nasc multe femei. Eram speriata. Personalul medical s-a purtat frumos, insa mi-as fi dorit sa imi dea mai multe informatii. Aveam dureri de trei zile si nu stiam cand se vor termina. Dupa doua zile de perfuzii cu oxiton s-au rupt membranele uterine. Eram obosita si speriata. Trecusera 24 de ore de cand aveam membranele rupte si eu nu mai nasteam. O moasa mi-a oprit perfuzia. Contractiile au mai continuat un timp, dupa care am reusit sa adorm.
Se hotarase operatia cezariana
Imi amintesc sentimentul din sala de operatie. Nu mi-a placut. Eram dezbracata , m-am simtit dezumanizata. Totul era rece, ceea ce vedeam si ceea ce simteam: masa, tot ce atingeam.
Toata lumea era serioasa, asta m-a speriat.
Mi s-a facut anestezie generala
Am inspirit un gaz si am adormit, nu mai stiu nimic. Am stat 12 ore despatita de baiat, m-a durut asta.
Eram trista si obosita.
Baiatului i s-a facut antibiotic intramuscular fiindca membranele erau rupte de mult timp. Nu puteam sta cand ii faceau tratamentul, aveam impresia ca sufera prea mult. A suspinat mult timp dupa nastere.
In zilele urmatoare mi-a fost greu sa ma misc, sa ma ocup de baiat. Sotul a stat in permanenta langa mine, simteam ca depind de el. Totul imi parea atat de greu. Nu stiu daca am simtit acest lucru fiindca era prima nastere sau au contribuit sentimentele cu care am nascut si cele dinainte.
Am petrecut mult timp in spital fiindca avea de facut antibioticul baiatului, dar facuse si o forma de icter pentru care avea nevoie sa stea la lampa de fototerapie.
La a doua cezariana a fost diferit
De data aceasta asistenta de la copii mi-a adus-o aproape de obraz, am pupat-o si i-am simtit pielea matasoasa. Si acum am acel sentiment. Eram pe masa de operatie si eram fericita ca imi vazusem si simtisem fata imediat ce ea s-a nascut.”
Ati constientizat ce lucruri trebuie schimbate inainte de a naste?
Sigur, am realizat ca starea mea se transmite micutei. Cresterea baiatului ne-a invatat sa fim calmi, sa avem control asupra situatiei. Simt ca Filip a fost afectat de nastere, pe care am perceput-o o experienta traumatizanta, acum am vrut sa am o amintire frumoasa despre nasterea fetitei noastre, Sarah.
Nota
Mediul nasterii si cei care iti sunt alaturi iti pot crea o experienta pozitiva sau negativa a nasterii. Experienta nasterii iti poate crea sentimente de incredere sau de esec, de control asupra situatiei sau senzatia ca depinzi de ceilalti.
Daca poti sa anticipezi ceea ce doresti sa ii oferi copilului tau imediat dupa nastere, informeaza-te, alege in deplin control a situatiei ceea ce simti ca te reprezinta.