Forfota in Isis. O zi incarcata.

Multe interventii care urmau sa ocupe sala de operatii. Fie ca erau operatii cezariene, fie ca erau interventii chirurgicale de natura ginecologica, personalul medical era alert. O zi plina, un etaj plin cu mame care aveau déjà bebelusii langa ele.

Receptia forfotea

Toata agitatia era concentrata la nivelul ultimului etaj, blocul operator.
In una dintre salile de nastere era liniste. O gravida calma, zambitoare, asculta nostalgica aparatul care monitoriza bataile cordului fetal.

O intreb cum isi doreste sa nasca si care ii sunt motivele pentru care a ales maternitatea noastra.
Era atat de zambitoare, emana siguranta si o stare de fericire.
‘’Sunt atat de fericita ca am facut aceasta alegere de a veni aici!’’

Au femeile un plan de nastere?

Multe femei anticipeaza nasterea lor si isi planuiesc inca din momentul conceptiei medicul care ii va urmari sarcina, medicul care va asista nasterea cat si locul unde va naste.
Alte femei au un plan initial diferit dupa care, un imbold sau o situatie care se schimba si aleg in ultimul moment sa ni se adreseze.

Aleg o altfel de nastere decat au planificat, una intr-o clinica privata.

Gravida era din alta localitate (Galati), o distanta care poate fi semnficativa pentru anumite cupluri, iar pentru altele poate fi atat de aproape.

Femeile isi doresc medicul la nastere?

Sarcina i-a fost urmarita de unul din medicii din orasul ei in care avea incredere deplina. Stabilisera impreuna sa aiba o nastere naturala. Era modul ales de nastere al femeii, medicul fiind cel care ii confirma ca din punct de vedere medical, lucrurile se petrec asa cum prevazuse natura.
Isi dorea ca la nastere sa fie prezent si medicul cu care cladise o relatie de incredere. La o ultima vizita i s-a explicat ca o nastere care debuteaza spontan, asa cum si-o dorea, nu o poate avea cu medicul alaturi, deoarece exista un program de garzi pe care acesta il respecta in raport cu colegii din spitalul in care lucra.

Daca medicul nu e prezent la nasterea mea, imi voi programa cezariana?

Deja gandurile ei erau orientate catre operatia cezariana.
De doua saptamani incerca sa se obisnuiasca cu gandul ca siguranta nasterii cu medicul alaturi o poate avea numai daca alegea sa se opereze. Facuse planul impreuna cu familia ei, cu sotul, dar gandul ca urma o interventie chirurgicala fara sa fie necesara din punct de vedere medical a facut-o sa se gandeasca profund. Nu asta isi dorea! Nu acest lucru anticipase pentru ea si momentele imediat urmatoare cu fetita lor.

Au hotarat in timp scurt

Internetul a fost cel care le-a oferit solutia!
Chiar daca in orasul lor multe gravide s-au adresat clinicii noastre, ea nu a intrat in contact cu niciuna dintre aceste familii. Informarea pe care i-a oferit-o lume virtuala i-a fost de ajuns.

Acum iradia de fericire!

‘’Si nastere naturala, ati ales? Care va sunt sentimentele in legatura viitoarea nastere?’’
Am adresat aceasta intrebare fiindca orice gand din trecut, orice situatie care te determina sa iei in considerare o operatie cezariana, iti poate crea nesiguranta in timpul travaliului, iar cand durerea poate atinge un anumit prag, poti considera ca operatia cezariana este cea care te poate salva.
Este o alegere pe care multe femei o regreta, daca ea este luata in timpul travaliului, fara o indicatie clara de cezariana.

Alegerea cea mai buna – nasterea in apa

Parea convinsa ca a facut cea mai buna alegere. A urmat un mic chestionar prin care intentionam sa o pregatim pentru nasterea ce va urma, o pregatire psihologica.
Travaliul a pornit a doua zi. A ramas in salon, era relaxata, vesela, statea pe minge, iar durerile veneau si plecau. Sotul i-a fost alaturi.

Ganduri dupa nastere

O intrebam, acum, cand fata statea relaxata in patul mare, asezata pe o perna pentru a ajunge la nivelul sanului.
Zambeste larg si puncteaza:

‘’Am nascut o fetita de 4200g, a fost bine!’’
Ma asez pe pat si intru in amanunte. Imi doresc sa aflu care este perceptia ei despre durere acum, cand era incarcata cu hormonii fericirii, cand sotul era incantat sa ne povesteasca despre povestea nasterii fetei lui care s-a nascut in aceeasi zi cu tati!
‘’ A fost greu, da!’’

Ascult si caut in priviri, dezamagire sau regret ca a ales sa nasca…
‘’Greu?’’
‘’Da, greu, dar am nascut! Am nascut in apa o fetita, iar greutatea fetei chiar imi da un sentiment de putere, realizezi?’’

Mandrie-dragoste-realizare

Ascult si simt mandrie. Simt dragoste. Simt ca un lucru pe care si l-a dorit sa-l realizeze, pentru care a trebuit sa ia decizii de ultim moment, sa schimbe un oras, sa isi infrunte teama de durere, acest lucru a facut-o sa se simta puternica.
‘’Sunt fericita! Nu pot sa cred ce sentiment de implinire am! Nasterea in apa, chiar asta imi doream si a fost cum am visat!’’

Concluzie

Poti simti ca ai avut un drumul lung si greu, un drum care implica depasirea temerilor, transformarea senzatiilor negative in sentimente de implinire, un drum in care poti sa simti ca natura a creat femeia sa nasca!