Daca pana nu demult, despre o nastere naturala se vorbea ca fiind numai o nastere pe cale vaginala, acum, multa lume cunoaste diferenta intre nasterea naturala si nasterea vaginala.
In cateva articole anterioare am detaliat diferenta intre cele doua tipuri de nastere, dar amintim si aici pentru cei care nu au apucat sa frunzareasca blogul:
Nasterea vaginala este nasterea al carui travaliu poate decurge ajutat cu medicatie (pentru durerile travaliului si pentru accelerarea travaliului), iar in cursul travaliului se poate interveni cu manevre ajutatoare (ruperea artificiala a membranelor).
Nasterea naturala fara interventii medicamentoase, al carui travaliu decurge natural, fara a se interveni in vreun fel, gravida fiind monitorizata pentru a verifica starea fatului si a mamei, dar fara a se interveni medicamentos, daca starea de sanatate a acestora este buna.
Mentiune: este important sa specificam ca o nastere va fi fara interventii medicamentoase, doar atunci cand starea fatului si a mamei sunt bune.In caz contrar, se va asigura medicatia necesara remedierii situatiei.
Operatia cezariana este simpla, dar nasterea este mai sanatoasa
Chiar daca multe dintre voi cunoasteti toate aceste lucruri, femeile inainte de a ramane insarcinate se gandesc cu groaza ca vor avea copii pe care ii vor naste. Posibil, ca printre voi, cele care ne cititi, sa fiti cateva care sa zambiti nostalgic si sa va spuneti ca nu ati avut astfel de ganduri. Un mic studiu efectuat in cadrul adolescentelor si tinerelor femei despre modul cum vor naste, relateaza faptul ca primul lor gand despre nastere este unul negativ, iar nasterea este perceputa ca un supliciu, o impovarare a femeii din zilele noastre, care poate alege cu usurinta un alt mod de a incheia sarcina, printr-o operatie cezariana planificata, decenta.
Nu incerca sa convingi o femeie sa nasca natural inainte de a ramane insarcinata
Femeile sunt entuziasmate gandindu-se ca vor avea copii. Adesea li se incarca ochii cu lacrimi, numai gandindu-se la un mic bebelus care ar putea fi al lor, insa ideea ca o nastere presupune durere, le determina sa le apara gandul:
“Categoric fac cezariana”
Daca ai incerca sa convingi o femeie din aceasta categorie, ca nasterea este o buna alegere pentru ea si copilul sau, poti risca sa nasti discutii feministe, despre dreptul femeii de a alege, despre pozitiile egale din familie pe care le au cei doi viitori parinti.
Exista o alta categorie de femei care sunt dispuse sa asculte argumentele tale despre nasterea naturala, sa descopere cat mai multe lucruri pozitive, dar fara sa se gandeasca vreodata ca ele vor naste astfel, dar sunt interesate de ce alte femei au ales sa treaca prin astfel de experiente si vor fi receptive la povestile pozitive. Cel mai adesea aceste femei in momentul in care vor ramane insarcinate se vor razgandi.
Din cea de-a treia categorie fac parte femeile in a caror familie este prezent cultul nasterii naturale, un termen uzual in anumite medii. Daca in familia de baza femeile au nascut si au povestit despre acest lucru ca fiind normal, chiar daca au perceput durere, chiar daca s-au simtit obosite, istovite, depasite, ele povestesc cu drag despre aceste experiente, le percep normale, naturale, iar interventia in procesul naturii prin sectionarea uterului le pare de neacceptat fara a avea indicatie medicala.
Am avut placuta surpriza sa intalnim intr-unul din saloanele noastre, 201, o nastere naturala fara interventii medicamentoase din Constanta, pacienta a domnului doctor Zaher Mohamed.
Ne-am obisnuit ca nasterile naturale fara interventii medicamentoase sa fie preferate de anumite gravide:
De regula, acestea sunt din Bucuresti, intrucat Bucurestiul este poarta deschisa si primeste informatii despre noutatile din domeniul nasterii.
Bucuresti, fiindca tinerii se indreapta cu usurinta catre latura noua, usor extravaganda din fiecare domeniu al vietii cotidiene.
Bucuresti, fiindca o paleta tot mai mare a cuplurilor bucurestene au acces la cursurile Lamaze de pregatire pentru nastere.
Constanta si alte localitati din tara (Galati, Braila, Tulcea, Cernavoda, Piatra Neamt, Hunedoara, etc) de regula, cupluri care au urmat pregatirea pentru nastere Lamaze.
Cupluri care au avut acces la informatie valabila survenita dintr-o lume virtuala din Romania care incurajeaza nasterea naturala fara interventii medicamentoase.
Astazi am intalnit o nastere naturala fara interventii medicamentoase din orasul Constanta:
-care nu a urmat cursul Lamaze
-care a ales acest tip de nastere dupa ce s-a informat citind Jurnalul Isis
-care s-a informat dupa ce i-am trezit interesul prin materialele pe care le promovam in cadrul Jurnalului Isis, Forulului Isis, Isis tv.
-care si-a ales medicul in functie de rata nasterilor naturale pe care le-a asistat
-care, a ales sa nasca in apa, informandu-se asiduu, pentru a inlatura miturile despre nasterile in apa, privind beneficiile si riscurile
Ne-a impartasit ca este foarte incantata de tot ceea ce reprezinta Isis, inca dinainte de nastere din lumea virtuala in care abunda informatii, dar mai ales ca, cele expuse despre noi reprezinta realitatea pe care au gasit-o aici, in interiorul maternitatii Isis.
Ne-a impartasit ca este foarte incantata de tot ceea ce reprezinta Isis, inca din timpul sarcinii, avand informatii dintr-o lume virtuala si referinte de la prieteni din Constanta si Bucuresti, insa incantarea deplina a avut-o cand a realizat ca interiorul maternitatii este defapt imaginea pe care si-o formase dinainte de a beneficia de serviciile de nastere si serviciile hoteliere.
S-ar putea interpreta ca fiind reclama cele scrise in acest articol, insa daca am reusit sa convingem o femeie sa nasca natural dupa ce multi ani s-a gandit ca va naste prin operatie cezariana, daca am determinat-o sa se informeze si sa afle ca cel mai bun mod de a naste pentru mama si copil este nasterea naturala fara interventii medicamentoase, in care mama poate avea controlul deplin, fara sa depinda de cei din jurul sau, sa fie doar intr-o relatie de colaborare cu acestia, sa poata percepe travaliul sau ca pe ceva greu, dar sa ramana cu gustul reusitei, consideram ca este un merit pe care ni-l asumam ca echipa.
Va multumim fiindca ne cititi, va multumim pentru cuvintele frumoase pe care ni le adresati la externarea din maternitate despre tot ceea ce reprezentam noi: echipa medicala, servicii hoteliere, consiliere psihologica si nu in ultimul rand, oamenii din spatele uniformei.