Metode de reducere a durerii de la nastere?

Chiar si femeile care aleg sa nasca natural se tem de durere si intotdeauna vor fi receptive la metodele care ar putea diminua sau elimina durerea.
Cele care doresc eliminarea durerii recurg la operatie cezariana, cele care doresc diminuarea ei pana la minimum, aleg anestezia epidurala,iar cele care doresc diminuarea durerii prin acceptarea ei, se vor orienta catre nasterea in apa.

Efectul relaxant al apei asupra contractiilor

Apa are efect relaxant asupra muschilor.Exemplul cel mai la indemana este:
Daca esti epuizata dupa o zi de munca, poate si stresata, ai o durere de cap care coboara catre ceafa, simti o incorsetare la nivelul gatului si capului,ce faci?
Preferi o baie calda-fierbinte, te scufunzi in apa si iti lasi corpul sa pluteasca.

Cum reuseste corpul sa pluteasca?

In momentul in care intri in apa, poti simti inca din primul moment, efectul relaxant al apei asupra muschilor intregului organism (miorelaxare /caldura apei provoaca vasodilatatie, o buna circulatie a sangelui), apoi aceasta stare de bine a corpului iti permite sa te detasezi de problemele care ti-au creat aceasta stare. Inchizi ochii, intri intr-o stare de relaxare mentala.

Ai simtit vreodata acest lucru?

Sunt sigura ca ai simtit aceasta stare de multe ori! Adesea o facem !
Relaxarea trupului sub efectul apei, duce la relaxarea mintii si constientizarea starii de bine a intregului organism.

Sfatul :,, Fa o baie fierbine si baga-te in pat ! ” este bine venit, chiar si in momentul nasterii .
Acesta este efectul apei asupra trupului gravidei care intra in apa: percepe durerea mult mai scazuta, simte ca se relaxeaza dupa un travaliu care poate fi obositor la un moment dat, isi reface energiile pentru finalul travaliului care este solicitant pentru gravida.

Cand intra gravida in apa?

Se recomanda a intra in apa dupa dilatatie 6,7,8 in functie de evolutia travaliului, moment care se stabileste impreuna cu medicul care asista nasterea.

De ce aceasta dilatatie ?

Fiindca scufundarea in apa in prima perioada a travaliului poate prelungi perioada a doua, fiindca starea de relaxare sub efectul apei poate diminua perceptia contractiilor din timpul travaliului.

Efecte benefice asupra gravidei:

-relaxarea musculara-perceptie diminuata a durerii

-efect relaxant asupra musculaturii perineului, practic se poate preveni epiziotomia (taietura de la nastere) muschiul se relaxeaza progresiv sub efectul apei calde.

-daca este necesara epiziotomia ea se poate realiza in apa

-expulzia (momentul in care se naste bebelusul) este perceputa de cele mai multe femei cea mai
dureroasa, dar in apa durerea expulziei este diminuata

-pozitia pe care o adopta gravida in apa este una care ajuta nasterea bebelusului si diminueaza durerea, chiar scurteaza timpii finali ai travaliului

Efecte benefice asupra copilului:

-trecerea bebelusului din mediul intrauterin in cel extrauterin se face lent, ajungand tot intr-un mediu lichid, practic, ii facem trazitia mai usoara

-va fi pus imediat pe abdomenul mamei, pe sanii mamei, astfel se dezvolta atasamentul, iar trecerea, de asemenea, ii va fi mai lina: cunoaste mirosul mamei, poate avea posibilitatea sa simta mirosul sanului si sa se initieze primul supt

-intarzierea pensarii cordonului ombilical: bebelusul primeste sange oxigenat prin placenta, dar se oxigeneaza si prin plamanii sai

-contactul bebelusului cu sanul mamei permite instalarea secretiei lactate, astfel bebelusul va avea un start bun al alaptarii.

Uneori gravidele sunt putin retinute, de aceea ar trebui sa stie ca:

1. Exista un sistem de filtrare continua a apei

2. Temperatura este mentinuta constanta si este cea care ii asigura confortul gravidei

3. Daca gravida are scaun in apa, ce se intampla?
Se poate face clisma inainte (la inceputul travaliului sau cand se poate permite acest lucru). Chiar daca pot exista fecaloidele mamei in apa, gravidele ar trebui sa stie ca bebelusul care a stat 9 luni in abdomenul ei, a preluat anticorpii acesteia, iar acele fecaloide nu ii fac rau, fiindca deja a dezvoltat anticorpi.
Dar de regula, femeile care aleg o nastere naturala fara interventii medicamentoase isi elibereaza tubul digestiv fiziologic in timpul travaliului prin prezenta varsaturilor si a scaunelor numeroase pana a ajunge la dilatatie completa, cea de nastere.

4. Bebelusul poate inghiti vreo gura de apa?
Nu. Bebelusul iese in mediul lichid, iar prima respiratie se instaleaza doar atunci cand gurita intra in contact cu aerul.
Manevra este urmatoarea: dupa expulzia bebelusului el va fi directionat de medic pe burta mamei, astfel incat nu exista riscul sa se instaleze prima respiratie, iar el sa fie din nou scufundat in apa.

5. Ce se intampla daca micutul are nevoie de ingrijiri speciale?
Va fi luat cu rapiditate de pe abdomenul mamei, ba chiar se pot acorda primele ingrijiri acolo, dupa care va fi dus in salonul de ingrijire neonatala.

Pot exista intrebarile: ,,Ce fac pana la dilatatie 7 ? Cat de tare ma va durea?”
Raspuns:Cele mai multe femei spun ca pot suporta durerea pana in acest moment, unele dintre ele au o pregatire speciala (cursul de pregatire pentru nastere Lamaze), altele considera ca nasterea este o experienta prin care vor trece, accepta durerea si se misca, respira, schimba pozitia, stau pe minge, asa cum simt, fiindca au incredere in corpul lor, ca este construit sa nasca.

Regula de baza:
Frica intensifica durerea, poate prelungi travaliul, poate incetini sau bloca travaliul.