Este important sa invatam din experienta altora, mai ales daca avem gravide sau mame increzatoare in trupurile lor, care sunt convinse ca natura stie ce are de facut.

Experientele femeilor care au nascut pot fi de folos celor care vor naste, de aceea am creat acest Jurnal Isis, fiindca stim ca ne cititi si stim ca am fost de ajutor prin povestile expuse multor femei care au nascut in cadrul maternitatii noastre.
Ne intereseaza cum a debutat travaliul, ce sentimente ati avut, cum ati perceput primele contractii, cum le-ati depasit.

In acest articol nu vom expune o poveste de nastere, ci cateva idei pe care le-am extras in urma discutiilor cu gravidele si mamele care au nascut.

Cand faceam curatenie, am simtit primele contractii
Adesea auzeam expresii de genul:
,,Mai aveam putin pana la termen,dar am facut curatenie generala, am spalat geamuri, am frecat covoare, am pregatit camera bebelusului si am provocat nasterea!”
Daca luam textul asa cum l-am expus, putem considera ca efortul fizic este cel care provoaca nasterea. Cele mai multe femei cred acest lucru.
Si totusi,daca efortul fizic ar provoca travaliul, presupunem ca travaliul se declanseaza inainte de termen?
Daca este un travaliu prematur exista posibilitatea ca bebelusul sa se adapteze mai greu, nu? Dar adesea bebelusii sunt sanatosi, iar travaliile decurg natural, firesc.

Defapt ordinea este alta
Odata cu apropierea momentului nasterii, mama are o brusca izbucnire de energie si atunci se apuca sa faca multe alte lucruri pe care, pana atunci le considera greu de facut, fiindca sarcina ii inducea o stare deoboseala.

De ce aceasta izbucnire de energie?
In timpul sarcinii ritmul gravidei se incetineste. Doarme mai mult sau se misca mai greu. Ritmul ei poate sa fie mai lent. In felul acesta se fac rezerve de energie pe care le va consuma mai tarziu, in timpul travaliului si imediat dupa nastere in timpul noptilor nedormite, cat si in timpul alaptarii.
Travaliul presupune un consum de energie. Fiecare contractie in sine poate fi solicitanta pentru organismul femeii, iar daca travaliul dureaza mai mult de 12 ore, ea se poate simti epuizata. Fiecare femeie ar trebui sa constientizeze ca trupul ei a facut provizii pentru aceasta perioada si este pregatita sa o depaseasca daca isi mentine starea de calm si autocontrol.

In concluzie
Sarcina ne pregateste pentru travaliu si momentul nasterii si ne ofera rezerve pentru timpul nelimitat pe care il vom acorda puilor nostrii.

Avem rezerve de somn si pentru perioada alaptarii
In timpul alaptarii, femeile pot dormi mai putin decat inainte. Ele se pot odihni in reprize de cate o ora, doua sau trei, somn intrerupt de supturile bebelusului.

Daca o mamica a atipit jumatate de ora cu bebelusul la san, ea isi va reface energiile fiindca, daca dormi jumatate de ora in timpul alaptarii, te poti simti odihnita ca dupa doua ore de somn pe care le aveai inainte de nastere.

Cele care stiu acest amanunt, pot depasi cu succes decalarea de somn pe care o resimt imediat dupa ce au nascut si nu o percep ca pe o noapte nedormita sau obosita, ci fructifica fiecare moment de relaxare alaturi de micut.