Femeia gravida impreuna cu partenerul au invatat sa aleaga medicul si apoi clinica in care isi vor aduce pe lume copilul.
Aceasta decizie le apartine, dupa care stabilesc urmatorii pasi impreuna cu echipa medicala.
Multe dintre femei aleg sa aiba propriile decizii cu privire la proceduri medicale, tratamente, medicamente sau teste de diagnostic pentru ele si copiii lor.
Asadar,
Prin acest articol incurajam femeile sa obtina informatii cu privire la drepturile lor legale de a face alegerile care le implinesc nevoile.

Comunicati cu medicul dumneavoastra
In sarcina si nastere, prin comunicarea deschisa cu medicul, puteti lua deciziile care va indeplinesc nevoile.
Va informam ca fiecare femeie are dreptul de a participa pe deplin la toate deciziile referitoare la propria sanatate si a copilului nenascut.
Medicul va comunica pacientilor informatii cu privire la riscurile si beneficiile oricarui tratament recomandat, a oricarei testari sau a oricarei proceduri astfel incat femeia si familia sa poata lua o decizie informata si asumata.

„Dreptul de a decide informat”
sau
„Consimtamantul Informat”

In cadrul clinicii noastre va veti intalni cu aceste formulare pe care va invitam sa le cititi si sa le discutati impreuna cu medicii si asitentele care urmeaza sa efectueze anumite proceduri.
Organizatia Mondiala a Sanatatii, Parlamentul European si multe alte organizatii sprijina si sustin dreptul femeilor de a lua decizii de asistenta medicala proprii impreuna cu medicii lor.

Dreptul de a alege
Atunci când un medic a explicat in mod clar beneficiile si riscurile, o femeie are dreptul de a alege optiunile disponibile pentru ea sau sa le refuze complet.
ACOG prevede ca pacientii pot refuza sfatul unui medic sau o recomandare, chiar in timpul tratamentului, pe baza „convingerilor religioase, preferintelor personale sau confort.”

Pacientii au dreptul la un „refuz informat”
Ca si parinti ai copilului nenascut aveti responsabilitatea de a avea o ingrijire prenatala corespunzatoare, un stil de viata sanatos, cat si de afla cat mai multe despre procesul travaliului, al nasterii si alaptarii.
In ultimul timp exista o categorie de parinti care se informeaza si cu privire la procedurile medicale si vaccinarile efectuate nou- nascutului.
Va invitam sa va informati asiduu si sa comunicati cu medicul dumneavoastra, iar daca nu sunteti convinsi, cereti si o a doua parere.

Intrebari cheie:
• Imi puteti explica acest lucru?
• De unde pot obtine mai multe informatii?
• Puteti sa-mi explicati pe aceasta foaie? Imi desenati pe aceasta imagine?
• Imi doresc sa ma gandesc bine inainte de a lua aceasta decizie.
• Nu ma simt confortabil cu aceasta recomandare, putem sa mai discutam?
• Exista alta procedura sau un alt mod de a actiona conform cu principiile si dorintele mele?
Cateva intrebari despre teste si procedurile din timpul sarcinii, travaliului si a ingrijirii imediate a nou nascutului:
• Explicati-mi de ce este utila pentru mine sau copilul meu aceasta procedura?
• Exista riscuri implicate?
• Imi puteti recomanda o alternativa sigura?
• Cum ma poate afecta aceasta procedura si cum poate sa il afecteze pe copilul meu?
• Nu am avut timpul suficient pentru a va da raspunsul acesta, in cat timp pot lua o decizie?
• Daca aleg sa nu merg mai departe cu aceasta recomandare, care ar fi consecintele pentru mine si copilul meu?
• Cum va simtiti daca aleg sa am si o a doua opinie?
Consimtamantul informat pentru orice procedura
Cand veti naste intr-o institutie medicala vi se va cere sa semnati un formular pentru orice procedura medicala.
Semnatura dumneavoastra acorda permisiunea personalului medical de a avea o conduita de ingrijire pentru dvs si bebelus.
De obicei, acest formular include proceduri comune, cum ar fi: examinari vaginale, monitorizarea fetala, analgezice, de ruperea membranelor uterine, acordul in efectuarea epiziotomiei.

Mentiune:
Aveti dreptul de a refuza procedurile medicale in masura in care nu se pericliteaza viata mamei si a copilului.