Am citit informatia care exista pe internet despre pregatirea pentru nastere Lamaze. De asemenea am rasfoit experientele gravidelor care au fost la un astfel de curs. Toata lumea crede ca Lamaze inseamna o anumita tehnica pe care trebuie sa o aplici, ca sunt exercitii tip pe care ti le insusesti in timpul unui curs, dupa care le aplici cu usurinta la nastere.
Oare asa este? Nu.
Exercitiu de relaxare in timpul unei contractii

Lamaze este o metoda de nastere?
Va voi spune ca Lamaze nu este o metoda de nastere. Daca pornim cu ideea ca invatam metoda si reusim, deja am piedut.
Folosim adesea expresia Lamaze, fiindca psihoterapeutul francez Lamaze, in anul 1950 a pus amprenta cursurilor de pregatire pentru nastere, axandu-se pe psihoprofilaxie.
Ce inseamna acest lucru? Pregatire psihologica si prevenire.

Ce se intampla la un curs Lamaze?

Se respecta o anumita programa, iar in urma cursului tu trebuie sa detii urmatoarele informatii si abilitati:

*sa intelegi ce se intampla cu trupul tau – anatomic
*sa intelegi planul hormonal
*cum functioneaza fibra musculara in timpul unei contractii
* care este efectul unei bune respiratii asupra trupului tau si asupra bebelusului
ar trebui sa intelegi de ce libertatea de miscare si alegerea pozitiilor te ajuta sa nasti mai usor
care este efectul mintii asupra trupului
pentru toate acestea ai nevoie de exercitiu pe care-l dobandesti in cadrul cursului

E simplu sa intelegi un proces prin care vei trece, daca te poti raporta la situatiile din trecut. In felul acesta, poti face diverse analogii si poti intelege ca nu esti pe un teren total necunoscut, deoarece acest lucru ne sperie-necunoscutul.

Gravidele si partenerii vin la curs cu alte asteptari, si sunt placuti surprinsi sa faca chestionare de autodezvoltare personala, sa se descopere cum au reactionat in situatii de stres, ce lucruri le-a dat putere sa depaseasca o situatie de criza, daca nu au depasit-o, cum ar fi crezut ca se putea rezolva acea problema.

Miscare pe minge in timpul travaliului

Nasterea poate fi asociata cu orice situatie stresanta din viata noastra:un examen, de ex.
Un lucru de care ne temem teribil, dar stim ca ne aduce mari satisfactii, il pot depasi daca ma asez si studiez, imi caut resursele interioare, daca imi inving parte dintre nelinisti, astfel incat atunci cand voi ajunge in punctul final sa pot avea control.
Veti fi intrebate care va sunt reusitele, pentru a constientiza ca sunteti puternice, ca sunt lucruri dificile pe care le-ati dobandit prin munca in viata si odata dobandite va dau sentimentul ca aveti putere, incredere.
Un bebelus fericit

Informatii despre alaptare si bebelus
Si deloc de neglijat este partea despre alaptare si contactul cu bebelusul, cat si dezvoltarea lui emotionala. Veti vedea ca a creste un copil poate fi atat de simplu, daca cautam sa-l intelegem, daca ne cautam in noi insine rezerve pentru a ramane calmi si in deplin control asupra situatiei .

Experientele altora ne pot afecta?
Este important sa intelegem experientele de nastere si alaptare ale celor din jurul nostru, fiindca vom gasi extrem de multe persoane bine intentionate care vor dori sa ne ajute cu un sfat.
Acestia se raporteaza numai la experienta lor care poate fi una negativa sau pozitiva.

Ce se mai intampla la curs?
In situatiile stresante din viata, intotdeauna avem nevoie de un plan, acesta ne da siguranta.
Avem nevoie de directii clare, precise: „fa asa, este timpul pentru respiratia X, acum e bine sa faci asa”.
De cate ori in viata cand simtim ca ne piedem in ganduri, nelinisti , punem mana pe telefon si vorbim cu o persoana in care avem incredere, iar aceasta ne indruma, ne aduce confirmari ca temerile sunt reale sau nu, ca este bine sa faci intr-un fel sau altul?

Ce dobandesti in urma unui curs?
Incredere, un plan de nastere.