Deja ne-am familiarizat cu destul de multe povesti si optiuni de nastere prin operatie cezariana fiindca aceasta este alegerea gravidei
Mai mult sau mai putin, intr-o clinica privata optiunile de nastere ale gravidei sunt respectate.

Poate va intrebati de ce aceasta exprimare – „mai mult sau mai putin”

Optiunea de nastere poate fi respectata in urma unei discutii prealabile, atata timp cat fatul si mama sunt in siguranta.
Evident ca acestea sunt si gandurile dumneavoastra. Niciodata o viitoare mamica nu ar opta pentru un mod de nastere care nu aduce siguranta medicala atat copilasului cat si a ei.

Cezariana, optiunea cea mai des intalnita de nastere
Chiar daca ne-am declarat pozitia oficiala a maternitatii ca sustinem nasterea naturala, chiar daca toate mijloacele noastre de informare sustin, informeaza si incurajeaza nasterea naturala, se pare ca ea a castigat un teren, femeile sunt mult mai deschise catre ca o nastere naturala, insa inca se lovesc de fricile provocate de generatiile anterioare cand femeia era traumatizata la nastere.
De aceea, cezariana inca este o optiune la nastere discutata cu medicul curant.

Dimineata in saloane
Numele unui medic pe informarile noastre, dr. George Costea. Un medic care se muleaza pe conceptul spitalului nostru- nasterea naturala.
Atmosfera degajata, siguranta in privire si in miscarile mamei.
Toate aceste semne ne trimiteau cu gandurile catre o nastere naturala sau catre o a doua experienta prin cezariana cu o vindecare emotionala pozitiva imediata.

Primele discutii

Mamica se afla la a doua nastere, prima a fost naturala, intr-un alt spital.
Aflam ca si al doilea copilas a fost nascut natural, chiar daca prima experienta a nasterii a fost una grea.

„O desprindere din tipare, ne gandim”

Cand o femeie are o experienta a nasterii pe care o percepe grea este predispusa ca a doua oara sa se indrepte catre un serviciu privat si sa aleaga celalalt mod de a naste, operatia cezariana, tocmai pentru a evita durerea si/sau trauma pe care a avut-o anterior.

„De ce ati optat si a doua oara sa nasteti natural, daca prima oara ati simtit ca a fost greu?”

Adesea mamicile uita experienta nasterii si o transforma in una pozitiva. Raman numai bucuria si miracolul cresterii unui copilas.
Daca si a doua oara aleg sa nasca natural, exista o motivatie suficient de puternica prin care femeia se autodepaseste, devine mult mai puternica, mai inteleapta, cum ar spune batranii.

„Medicul meu a fost cel care inca de la primele consultatii a presupus ca voi naste natural.
Nu am discutat niciodata cum va fi.
Practic medicul meu a avut controlul, daca el ar fi spus sa ne indreptam catre cezariana, asta as fi facut, dar atata timp cat el a considerat ca pot, ca este normal sa mai nasc o data, am uitat tot ce am simtit la prima nastere si am crezut in el.”

„Cum a fost cel de-al doilea travaliu?”
„Nu pot spune ca a fost usor sau mai usor decat celalalt, dar am simtit ca medicul meu stie ce face, a fost langa mine si am depasit perioadele cele mai dificile, mai ales atunci cand mi-as fi dorit sa intrerup cursul travaliului si sa ma indrept catre o cezariana.
Eu am ales sa ma incred in medicul pe care l-am urmat inca de la prima sarcina si simt ca am facut cea mai buna alegere”

Dragi mamici,
Travaliul si nasterea pot fi experiente unice, usoare sau grele.

Gustul este cel care ramane ulterior. Puteti alege sa treceti in urmatoarea etapa si sa va bucurati de cresterea micutului, iar nasterea sa ramana acolo undeva in amintirea dumneavoastra, intr-un loc special despre care sa va amintiti cu drag.
Asigurati-va ca va doriti sa fiti insotita de medic, iar acesta a inteles care va sunt optiunile!
Alegeti-va medicul in care aveti deplina incredere si faceti un plan impreuna!
Alegeti-va medicul cu care puteti comunica, acela care poate gasi cuvintele potrivite sa va imbarbateze in cazul in care veti simti ca cedati in timpul travaliului si veti cere cezariana.
Asigurati-va ca v-ati facut ordine in ganduri, ca v-ati informat suficient astfel incat sa simtiti ca ceea ce alegeti este ceea ceva doriti!