O rană localizată în zona genitală la femei poate trece neobservată mult timp, deoarece colul uterin prezintă un număr redus de receptori la durere. Astfel, se întâmplă ca o femeie cu leziuni la acest nivel să nu fie conştientă de prezenţa acesteia.
Denumită cervicită (în termeni medicali), rana pe col (în termeni populari) este o inflamaţie a colului uterin ce trebuie depistată şi monitorizată atent.

Cauze
Cel mai frecvent este cauzată de o infecţie vaginală sau de anumiţi factori cum ar fi: traumatisme obstetricale apărute în timpul naşterii (rupturi ale colului), intervenţii şi manevre medicale la nivelul colului, utilizarea contraceptivelor locale, utilizarea dispozitivelor intrauterine sau a tampoanelor interne, contacte sexuale neprotejate şi cu parteneri multipli etc.

Simptome
Poate fi recunoscută prin prezenţa scurgerilor vaginale frecvente care apar constant, au culoare gălbuie, un miros neplăcut.
Sunt însoţite uneori de sângerări după contact sexual şi sângerări intermenstruale.
De obicei această afecţiune nu se manifestă prin dureri locale sau febră, însă în anumite cazuri pot apărea dureri lombare, dismenoree (absența menstruației), dispareunie (durere la contactul sexual), menoragii (menstruaţii abundente).
Cervicita poate evolua ani de zile, fără a se manifesta în mod vizibil dar, netratată la timp, se poate complica cu inflamaţii ale altor organe pelvine din zona respectivă sau cu creşterea riscului de apariţie a cancerului de col uterin.
De aceea, tratamentul acestei afecţiuni poate fi considerat o măsura profilactică în lupta împotriva cancerului de col uterin.

Diagnostic
În ciuda faptului că este o afecţiune atât de întâlnită, cervicita nu se poate diagnostica decât în urma unui consult ginecologic amănunţit ce poate cuprinde istoricul clinic medical al pacientei şi examinarea pelviană.
Un test Papanicolau şi prelevarea unei lame de secreţie vaginală poate depista prezenţa acestei afecţiuni.

Tratament
Tratamentul medical vizează în primul rând înlăturarea infecţiei cu ajutorul unui tratament local (irigaţii sau ovule) şi a unor tratamente cu antibiotice, antifungice sau antivirale, pe cale orală.
Dacă se observă modificări suspecte se recomandă colposcopia, o examinare a colului cu ajutorul unui microscop special (colposcop) şi testarea pentru HPV.
În cazul în care apare riscul unei leziuni precanceroase sau dacă există suspiciune de cancer, se recurge la biopsie.
Dacă examenul Papanicolau şi biopsia indică leziuni precanceroase se începe direct cu tratamentul chirurgical.

În momentul actual, cauterizarea leziunii este o procedură la care recurgem doar în situaţii speciale în care, spre exemplu, o rană veche şi profundă nu a răspuns tratamentului sau nu s-a cicatrizat. Acest lucru se datorează faptului că, prin cauterizare, colul se va reface pentru o anumită perioadă de timp dar cauza rămâne şi poate favoriza apariţia unei noi leziuni. De aceea sunt foarte importante identificarea şi tratarea cauzei.

În final, dorim să atragem atenţia asupra faptului că, atunci când vorbim de grija pentru sănătate, cel mai important tratament rămâne cel preventiv.
Aşadar, un stil de viaţă echilibrat şi controalele medicale periodice trebuie să facă parte din lista ta de priorităţi.