Infertilitatea, această problemă deosebit de frustrantă, afectează unul din 7 cupluri aflate la vârsta reproductivă. Am început cu aceste date statistice pentru a sublinia încă o dată, dacă mai era nevoie, că ne confruntăm cu o ”afecţiune” în creştere, cronică, o problemă economică majoră datorată costurilor directe şi indirecte crescute, şi posibil una din bolile viitorului – dar la care trebuie să găsim soluţii în prezent. Acest fapt ne obligă să continuăm seria articolelor privind “chirurgia fară bisturiu” şi vom vorbi în rândurile următoare despre rolul laparoscopiei (chirurgia minim invazivă prin care se pot vizualiza şi manipula organele intrabdominale) în diagnosticul şi tratamentul infertilităţii genitale feminine.
Cauzele infertilităţii femeii pot fi multiple iar laparoscopia permite vizualizarea directă a uterului, trompelor, ovarelor, precum şi a altor organe abdominale, putând astfel identifica posibile afectări ale acestora – posibile cauze de infertilitate.
Ce poate depista şi trata laparoscopia ca şi cauză a infertilităţii?
La nivelul uterului: malformaţii congenitale; formaţiuni anormale – noduli fibromatosi – unii cu serioase implicaţii asupra fertilităţii; când întreg uterul este transformat fibromatos infertilitatea este secundară unei implantări defectuoase a embrionului.
La nivelul ovarelor: chisturi ovariene a căror dimensiune poate varia: chistul seros, chistul dermoid (fire de păr, sebum, dinţi rudimentari, etc) sau chistul endometriozic (laparoscopia este considerată “standardul de aur” în diagnosticul şi evaluarea endometriozei); ovare mici, rămase într-un stadiu infantil de dezvoltare, astfel că ele nu îşi pot realiza funcţia în procesul de procreere; cancerul ovarian – uneori uşor de recunoscut, iar alteori foarte dificil; ovarele polichistice – boală de asemenea frecventă ce duce la infertilitate prin afectarea ovulaţiei – tratamentul laparoscopic prin drillingul ovarian este mai eficient decât cel medicamentos şi cu o rată mai crescută de fertilitate obţinută ulterior.
La nivelul trompelor: infecţii, afecţiuni ce duc la “blocarea” acestora (se poate face laparoscopic verificarea permeabilităţii tubare). La nivelul trompelor se pot practica, în funcţie de severitatea afectării şi cauză, o serie de gesturi de mare fineţe cu ajutorul microchirurgiei tubare.
La nivelul cavitătii abdominale: aderenţe, endometrioză (care pot diminua în mod semnificativ fertilitatea); laparoscopia este cea mai indicată în diagnostic şi tratament.
Laparoscopia, în lumina beneficiilor intervenţiei în sine aduse pacientelor dar şi echipei medicale, este considerată în prezent “standardul de aur” în chirurgia modernă şi a devenit o intervenţie de prim rang în evaluarea şi corectarea cauzelor de infertilitate feminină, ceea ce o impune ca o investigaţie modernă şi obligatorie în managementul infertilităţii de cauză feminină.