Dieta gravidei, în general, are la baza un  principiu simplu: ECHILIBRUL.

Indiferent de perioada, de vârstă a sarcinii, de tipul dietei dinainte de sarcină mama trebuie să nu facă excese și sa mențină un aport adecvat de nutrienți atât pentru ea, cât și pentru făt.

Sărbătorile Pascale sunt recognoscibile după ouăle încondeiate și preparatele din miel, astfel că încă de la început, sunt menționate două elemente care pot pune probleme gravidelor, dacă acestea nu sunt gătite corespunzător.

Ouăle crude sub formă de maioneză, diverse sosuri sau înghețată preparată în casă fac parte din categoria preparatelor de evitat. Consumul de ouă crude crește riscul de contaminare cu Salmonella.

Aceasta bacterie produce toxiinfecții alimentare severe cu simptome gastrointestinale ce pot pune în pericol starea de sănătate a mamei.

Consumul de preparate pe baza de lapte nepasteurizat precum Gorgonzola, branza Brie, Camembert trebuie exclus din lista de preparate de Paște. Aceste preparate pot conține Listeria.

Listerioza este extrem de periculoasă pentru femeile însărcinate. Simptomele de bază sunt asemănătoare gripei însă boala poate progresa spre condiții care pun viața în pericol, cum ar fi meningita.

Listerioza poate fi transmisă și bebelușului în curs de dezvoltare, în timpul sarcinii. În cele din urmă, poate duce la probleme precum greutatea redusă la naștere, nașterea prematură, avortul spontan, deces fetal in utero.

Este extrem de important pentru pacientele gravide să consume o cantitate adecvată de carne în timpul sarcinii.

Pestele este un element care ar trebui evitat din pricina nivelului ridicat de mercur. Mercurul este neurotoxic pentru creierul fătului și produce în timp, retard de creștere sau retard mental. Peștele precum: macrou, ton, peste spada, calcan, rechin conține un nivel ridicat de mercur.

Ciocolata este alimentul cel mai iubit și regăsit în deserturile pregătite pentru Sărbătorile Pascale. Începând cu iepurașii și ouăle de ciocolată până la tarte, pudding- uri, mousse-uri, toate se vor consuma în cantitate moderată fără excese.

Deși, pe vremuri, femeilor însărcinate nu li se recomanda să consume ciocolata pe motiv ca aceasta conține cofeină, ultimele cercetări sugerează că femeile însărcinate trebuie sa consume ciocolata, în special neagră, deoarece pe lângă o cantitate moderată de cofeină aceasta mai conține fier și antioxidanți și poate preveni preeclampsia.

Consumul de alcool trebuie evitat. Acesta are potențialul de a declanșa sindromul alcoolismului fetal și o serie de alte tulburări de dezvoltare la copii.

Bebelușii nu pot descompune alcoolul rapid, ceea ce înseamnă că copilul va ajunge să aibă un nivel mai ridicat de alcool în sânge decât mama. Acest lucru supune copilul la un risc major.

Există posibilitatea decesului fetal in utero și a avortului spontan în rândul femeilor care consumă alcool în timpul sarcinii. De asemenea pot apărea probleme de dezvoltare precum hiperactivitatea, probleme de învățare, vorbire și problemele legate de deficitul de atenție.

Consumul de lichide este foarte important. Lichidele, începând cu apa, din sursa verificata sanitar și sucurile naturale de fructe, stoarse, cu moderație, din cauza indicelui glicemic crescut.

Orice fruct proaspăt este binevenit. Salata de fructe proaspete este de preferat în dauna salatelor din fructe la conservă. Recomandarea este ca fructele să provină din zona în care ne naștem și în care trăim. Fiecare organism este structurat genetic cu un tipar care sa se adapteze zonei geografice unde trăiește.

În concluzie, gravida poate consuma în perioada Paștelui aproape orice aliment de pe masa pascală, cu condiția să fie proaspăt, bine gătit și în condiții rezonabile.

Dr. Dragos Brezeanu,
Medic Specialist Obstetrica Ginecologie,
Armonia Hospital