Din momentul debutului vieţii sexuale, se impun controale ginecologice periodice.
Acestea permit diagnosticarea precoce a diverselor afecţiuni ale aparatului genital feminin, optimizând astfel şansele de reuşită pe care le are un tratament şi creşterea calităţii vieţii femeii.

Dacă femeile se prezintă anual la un control ginecologic, ar putea fi depistate din timp şi tratate cu succes multe afecţiuni, precum: cancerul de col uterin sau cancerul de sân. Totul depinde de paciente care ar trebui să conştientizeze că în joc este sănătatea şi chiar viaţa lor.

Primele investigații ginecologice

Perioada de la 18 la 25 de ani este considerată vârsta primelor analize dacặ femeia a început viaţa sexualặ.

La această vârstă, riscul esenţial este legat de viaţa sexuală. Toate femeile active sexual trebuie să înceapă testarea pentru cancerul de col uterin la un an sau doi de la debutul vieţii sexuale, indiferent cât de precoce sau tardiv ar surveni.

Examenul medical constă în efectuarea unui examen ginecologic şi recoltarea de celule de la nivelul colului uterin. De la nivelul vaginului, în condiţiile existenţei unor secreţii vaginale patologice (leucoree), se pot efectua teste bacteriologice care permit identificarea exactă a germenilor care determină patologia infecţioasă vaginală (vaginite) sau a colului uterin (cervicite). Testarea se recomandă să se repete la maxim 2 ani la femeile cu col normal şi fără factori de risc pentru infecţiile genital (respectiv parteneri sexuali multipli).

În cazul pacientelor simptomatice (adică cu sângerări intermenstruale, sângerări după contact sexual, leziuni ale colului uterin, scurgeri vaginale patologice) testele se fac la intervale de 6 – 12 luni, în funcţie de caz.

Testul citologic tumoral al colului uterin (care se mai numeşte şi frotiul Papanicolau) face parte din examenul ginecologic de rutină. Testul Babeş Papanicolau este folosit cu scopul identificării modificărilor celulare anormale de la nivelul cervixului în vederea screeningului cancerului de col uterin. Se efectuează tuturor femeilor care şi-au început viaţa sexuală, chiar şi femeilor cu vârste mai mici de 20 ani şi celor care au intrat la menopauză. O singură recoltare cu rezultat negativ nu asigură femeia că nu va face niciodată cancer, de aceea este necesară repetarea lui periodică.

Conform datelor furnizate de Ministerul Sănătăţii, în România incidenţa maximă a bolii este la 52 de ani, iar distribuţia cazurilor are două vârfuri: între 35-38 de ani, respectiv 60-64 ani. Vârsta medie de apariţie este mai mică decât la neoplasmul de sân.

Pentru obţinerea unor rezultate de calitate trebuie respectate anumite condiţii:
– recoltarea nu se face în timpul menstruaţiei; se programează consultul între ziua a 10-a şi a 20-a a ciclului menstrual;
– nu se foloseşte niciun fel de medicaţie intravaginală, spermicid sau lubrifiant cu 48 de ore înainte de examinare. Acestea alterează aspectul celulelor şi pot apărea rezultate fals pozitive;
– nu se fac duşuri intravaginale 48 de ore înainte de examinare;
– fără activitate sexuală cu 24 de ore înainte de recoltare.

De la ce vârstă sunt necesare controale anuale?

Între 18 şi 35 de ani, femeile trebuie să meargă periodic la medicul ginecolog pentru că acum se folosesc mai frecvent mijloace contraceptive şi tot acum cele mai multe devin mame. Depistarea cancerului de col pentru această categorie este relativ uşor de rezolvat.

Un control de rutină la o sarcină poate fi suficient pentru a descoperi boala. Gravidele care prezintă leziuni ale colului uterin suspecte pot fi testate în cursul sarcinii. Proaspetele mặmici care doresc să participe la programul de depistare precoce, pot să facă frotiul Papanicolau la 12 săptămâni după naştere.

Numai că, din păcate, nu toate femeile înţeleg să se supună acestei supravegheri medicale. Un număr semnificativ dintre acestea n-au făcut în viaţa lor nici măcar un frotiu. Ceea ce explică şi incidenţa crescută a cancerului de col uterin.

În cazul unui frotiu îndoielnic sau atunci când leziunile sunt vizibile şi grave se recomandă efectuarea unei colposcopii, examen care permite vizualizarea colului uterin şi permite efectuarea de biopsii a colului uterin ţintite – adică în zonele suspecte, contribuind astfel la stabilirea exactă a diagnosticului.

Mamografia și ecografia mamară

De la 35 de ani, ecografia mamară trebuie să reprezinte pentru fiecare femeie un control obişnuit alặturat examenului clinic anual al sânului. Statisticile europene arată că o femeie din zece a suferit, suferă sau va suferi de cancer de sân. Numai această cifră ar trebui să dea de gândit, determinând femeile să înţeleagă necesitatea diagnosticặrii precoce a acestei suferinţe, în măsura în care se ştie că descoperirea în stadiu incipient – când leziunea canceroasă nu este palpabilă, dar e vizibilă la mamografie și ecografia mamară – vindecă nouă femei din zece.

Ţinând cont că această afecţiune apare la vârste tot mai tinere, este bine ca prima examinare a sânilor să o faceţi în jurul vârstei de 30 ani. Ecografia nu înlocuieşte mamografia în diagnosticul precoce al cancerului mamar şi în programele naţionale de screening.

Mamografia presupune o serie de imagini ale ţesutului sânilor realizate cu raze-x. Pentru femei este un test deosebit de important deoarece cu ajutorul mamografiei, cancerul la sân poate fi detectat încă din primele faze.

Asociaţia Medicală Americană, Colegiul American de Radiologie şi Colegiul American de Obstetricặ şi Ginecologie recomandă femeilor ca mamografia să devină un examen de rutină după vârsta de 40 de ani.

După 50 de ani: consult ginecologic pentru un posibil tratament hormonal al menopauzei

După vârsta de 50 de ani, problema generală cu care se confruntă toate femeile este menopauza. Schimbarea hormonală, fizică şi, uneori, psihică, care apare la această vârstă este marcată de instalarea menopauzei.

Consultul poate reprezenta ocazia de a propune, când acest lucru este posibil, un tratament hormonal de substituţie. Dacă acest tratament a fost stabilit şi s-a dovedit eficient, fiind tolerat de organism, el poate fi continuat. În cazul în care nu s-a început niciun tratament, este bine să se facă controale regulate pentru a observa eventualele modificări ce pot apărea la nivelul oaselor, al inimii şi al vaselor de sânge, determinate de dereglările hormonale inerente acestei perioade din viaţa unei femei. La oricare din vârstele menţionate, orice problemă de sănătate a femeii se poate rezolva, dar numai solicitând ajutorul medicului curant la timp.

Suntem alături de voi!

Dr. Viorel CRISTUREAN
Medic Primar
Obstetrică-Ginecologie
Armonia Hospital