Un copil nu este o obligație a naturii față de tine, nu este un lucru de la sine înţeles în viaţă. În vremurile moderne, tot mai multe cupluri se luptă să obţină statutul de părinţi, iar numărul celor cărora nu le iese este în creştere.
Pe cât de tare fetele au fost speriate, începând cu anii pubertăţii, de ideea de sarcină accidentală, pe atât de mult sunt speriate acum, la maturitate, de ideea de infertilitate.
În afară de faptul că prima sarcină a fost împinsă de femei, în mod deliberat, cât mai târziu posibil, din considerente de realizare profesională şi asigurare a unui trai decent, lucrurile nu funcţionează prea lesne nici când cuplul respectiv „se pune pe treabă”. Pe principiul „unde-s doi puterea creşte” şi problemele în obţinerea unei sarcini se înmulţesc.
Într-o ecuaţie de fecundaţie, iată care este proporţia de responsabilitate a fiecărui partener în ce priveşte cauzele eşecului: femeia: 30 – 40%; bărbatul: 30 – 40%; factori combinaţi: 15-20%.
Din păcate, există cupluri a căror infertilitate este idiopatică, adică nu i se cunoaşte cauza. Cel puţin, statisticile globale sunt încurajatoare: 25% din cupluri concep în primul ciclu menstrual, iar 85% din acestea – în decurs de un an. Iar timpul mediu necesar concepţiei este de trei luni.
De ce nu se prinde bebe?
V-aţi hotărât să vă măriţi familia, dar nu ştii dacă-ţi iese? Ca să rezolvi partea ta de grijă în ce priveşte concepţia, trebuie să treci în revistă cauzele cele mai frecvente ale infertilităţii feminine. De obicei, sunt provocate de stres, efort fizic în exces şi fluctuaţii mari de greutate. Dacă te ştii cu probleme genitale sau ai peste 35 de ani, mergi la doctor după primele şase luni de încercări de concepţie eşuate.
Tulburările de ovulaţie sunt responsabile pentru 30% din cazurile de infertilitate. Este vorba despre ovulaţii neregulate şi chiar despre absenţa lor.
La aceste cauze atât de diverse care împiedică reproducerea, noi plusăm cu un stil de viaţă total inadecvat acestui fenomen. Alimentaţia în exces şi superprocesată ne dă hormonii peste cap; stresul, de asemenea.
De curând, un studiu a stabilit că există o legătură între statul pe scaun timp îndelungat şi problemele de fertilitate. în România un cuplu din şase se confruntă cu infertilitatea.
Dacă vrei un copil, grăbeşte-te: 88% din ovulele unei femei dispar până la vârsta de 30 de ani, iar până la 40, pierzi cam 97% din ele!
Ce-i de făcut cu infertilitatea?
Se poate vorbi de infertilitate când un cuplu cu viață sexuală normală, regulată, care nu recurge la metode contraceptive, nu obţine nici o sarcină timp de un an.
Dar lupta pentru un copil nu trebuie să se oprească aici.
lată ce opţiuni medicale aveţi:
Tratamentul infertilităţii depinde de cauză – se poate recurge la consiliere, la tratament medical sau chirurgical.
Femeile care se confruntă cu probleme de infertilitate trebuie să adopte un stil de viaţă sănătos, să evite contactarea bolilor cu transmitere sexuală, să aibă o alimentaţie echilibrată, fără excese, să evite consumul de droguri, alcool, tutun, cafea în exces, să recurgă la activitate fizică, dar evitând efortul fizic marcat.
Obstetrică-Ginecologie
Manager General
Armonia Hospital