Candidoza vaginală este o inflamație a vaginului în care se constată dezvoltarea excesivă a unor ciuperci din specia Candida Albicans. Fungii sau ciupercile se găsesc în mod natural în gură, intestine sau vagin, alături de alte micro-organisme, astfel că pe parcursul vieții aproximativ 75% din populația feminină se va confrunta cu această patologie.

Modificarea echilibrului microbian induce condiții favorizante pentru înmulțirea excesivă a candidei localizate vaginal. Acest dezechilibru al florei vaginale apare în situația administrării antibioticelor cu spectru larg, în cazul fluctuațiilor hormonale, în sarcină și nu numai.

La persoanele sănătoase, bacteriile prietenoase, în special lactobacilii, contribuie alături de sistemul imunitar la prevenirea acestor tipuri de infecții fungice. Totuși, dacă aveți un sistem imunitar slăbit sau deteriorat este mai simplu pentru candidă să se multiplice, cauzând astfel boala.

Anumite medicamente pot modifica microorganismele natural din vagin, fiind apoi încurajată creșterea Candidei Albicans. Printre acestea se numară antibioticele, steroizii și contraceptivele orale cu un conținut ridicat de estrogen.

Alți factori care favorizează candidoza sunt:

  • Diabetul zaharat;
  • Sarcina;
  • Antihistaminicele;
  • Deficitul de fier, acid folic, vitamina B12, zinc;
  • Chimioterapia împotriva cancerului;
  • Infecția HIV;
  • Stresul;
  • Depresia;
  • Purtarea pantalonilor strâmți sau lenjerie intimă nepotrivită.

Femeile care au candidoză vaginală acuză:

  • Mâncărimi vulvare;
  • Scurgeri vaginale groase, de culoare albă, brânzoase fără miros urât;
  • Roșeață și iritație a mucoasei vulvovaginale, chiar edem local;
  • Dureri și usturimi în timpul urinării;
  • Durere în timpul actului sexual.

Tratamentul local este cel de primă intenție pentru infecțiile fungice și acesta acționează în general pozitiv în cazurile ușoare până la cele moderate. Medicația include creme, ovule sau tablete vaginale. Durata și modul de administare a substanțelor anticandidozice pe cale vaginală este specifică pentru fiecare agent anticandidozic și pentru gradul de gravitate a vulvovaginitei candidozice.

Frecvent, scanarea anuală a citologiei cervical tumorale identifică colonizarea vaginului cu Candida Albicans dar fără simptomatologie clinică de vulvovaginită candidozică. Aceste femei nu trebuie tratate de candidoză dar este necesar să fie sfătuite cum să evite condițiile favorizante de trecere a fungilor din forma de spori în forma de filament miceliene, această trecere declanșând inflamația propriu-zisă.

În orice tratament pentru vaginita candidozică este utilă folosirea medicamentelor probiotice administrate oral sau local pentru restabilirea echilibrului florei vaginale deteriorate. Uneori doar probioticele pot fi suficiente pentru tratamentul candidozei vaginale ușoare.

Există femei care suferă de candidoză vaginală recurentă (mai mult de 3-4 episoade de vulvo-vaginită candidozică pe parcursul unui an). În aceste cazuri tratamentul este de lungă durată și impune folosirea substanțelor anticandidozice sistemice administrate oral.

Candidoza vaginală nu este infecție cu transmitere sexuală.

Nu efectuați niciun gen de tratament fără a vă consulta cu un medic și nu refuzați efectuarea de analize de laborator. Trebuie să rețineți că și alte infecții decât candida pot provoca simptome similare. Acestea includ vaginita bacteriană, infecția cu Chlamydia, gonoreea, trichomoniaza, infecții care beneficiază de tratament special deoarece unele sunt boli cu transmitere sexuală.

Dr. Viorel CRISTUREAN
Medic Primar
Obstetrică-Ginecologie
Armonia Hospital