Șase ani de Isis… Șase ani de realizări importante, provocări, experiență. După toate acestea, am constatat faptul că nu există o diferență esențială între a fi „tânăr” sau „adult”, pentru că în ambele situații suntem conduși de propriile dorințe și gratificări. Maturitatea nu vine o dată cu experiența, ci mai degrabă cu gradul de înțelegere pe care îl avem asupra lucrurilor din jurul nostru. Una dintre cele mai mari slăbiciuni ale noastre este că așteptăm de la alții să acționeze și să ia măsuri pentru a schimba cursul societății în care trăim, în timp ce noi rămânem pasivi până când avem certitudinea rezultatelor. Cei mai mulți dintre noi ne ghidăm după măsura siguranței pe care o avem și al succesului pe care ni-l dorim.
Însă atât timp cât rămânem în zona de confort, rămânem închiși între propriile noastre limite. Dezvoltarea nu se realizează în interiorul zonei de siguranță, acolo unde totul este cunoscut și previzibil, pentru că dezvoltarea implică noutate, inedit. Un vas ancorat în port se află în siguranță, dar pentru a descoperi tărâmuri noi acesta trebuie să își ridice ancora și să se îndepărteze de mal.
Apoi, cu toții evaluăm succesul și dezvoltarea după măsura consistenței – să faci din ce în ce mai bine de la o etapă la alta, a competiției – să fii mai bun decât celălalt și a profitului – să iei decizii strategice ce îți permit să faci din ce în ce mai mult.
Trebuie să ajungem la înțelegerea faptului că acești 3 factori nu mai sunt suficienți pentru a asigura o dezvoltare durabilă și de calitate. Trebuie să luăm în calcul și să ne orientăm către o dezvoltare responsabilă. Acesta este un factor foarte important atunci când ne dorim să dăm valoare proiectelor noastre, nu doar valoare economică, ci și valoare socială.
Nu ne mai permitem să stăm inocenți în fața a ceea ce se întâmplă în societate. Trebuie să ne asumăm rolul de a servi comunitatea care, de fapt, ne susține pe fiecare în parte. Nu este suficient doar să ne orientăm către succesul unui proiect, ci și către succesul mediului înconjurător.
Trebuie să ne definim scopurile în termeni mult mai extinși decât proiectele, produsele, serviciile, brandurile pe care le promovăm. Nu trebuie să ne orientăm doar către promovarea acestora, ci către a schimba în bine viețile celor din jurul nostru. Nu trebuie să ne orientăm doar către a oferi servicii medicale de calitate, trebuie să ne asigurăm că și cei care nu și le pot permite beneficiază de ele. Nu trebuie doar să-i vindecăm pe cei bolnavi, trebuie să îi învățăm pe oameni și cum să aibă grijă de sănătatea lor pentru ca ei să nu ajungă pacienți. Nu trebuie doar să avem grijă de sănătatea celor mici, trebuie să le oferim modele, să le arătăm că printre noi există oameni merituoşi şi că datorită lor există speranţa unei vieţi mai bune. Acțiunile mici pot face o mare diferență.
Trebuie să ne definim scopurile cu responsabilitate față de mediul în care trăim și să le urmăm cu determinare. Să găsim în noi și să hrănim pasiunea și perseverența pentru scopurile pe care le avem pe termen foarte lung. Să fii determinat înseamnă să rămâi fidel viitorului atunci când începe o nouă zi și atunci când se termină, nu doar pentru o săptămână, nu doar pentru o lună, ci de-a lungul anilor, să muncești din greu pentru a transforma acel viitor în realitate. Determinarea înseamnă să îți trăiești viața ca un maraton, nu ca un sprint.
De fiecare dată când aud că ceva nu poate fi făcut, știu că sunt aproape de succes. Atunci când ești determinat, realizezi că singurele limitări pe care le ai cu adevărat țin de dezvoltarea și de folosirea imaginației. Imaginația este mai importantă decât cunoașterea, deoarece cunoașterea este limitată. Imaginația este cea care îmbogățește lumea.
Cum facem asta? Răspunsul este simplu, nu vom schimba lumea singuri. Sunt mulți VOI și mulți NOI care înțeleg acest lucru. Avem nevoie să fim mai mulţi, grupuri de oameni care să se implice şi care să înceapă să schimbe. Avem nevoie de elită, avem nevoie de valori care lărgesc graniţele cunoaşterii şi ale aspiraţiei către o societate mai bună. Fiecare dintre noi trebuie să devenim schimbarea pe care ne-o dorim să o vedem în jurul nostru.
Găsește în tine determinarea, adună-ți cele mai puternice forțe și caută-i pe cei asemenea ție. Ieși din lumea ta, extinde-ți orizonturile și implică-te în cât mai multe medii pentru a-i recunoaște pe cei asemenea ție, comunică și creează legături între diverse domenii, între oameni determinați și dispuși să își investească forțele într-un viitor mai bun.
Lumea în care trăim este flămândă după astfel de oameni. Uniți, putem reinventa o lume în care ne folosim cele mai bune talente împreună, mai mult, mai des pentru a realiza lucruri mai mari decât dacă le-am fi făcut singuri.
Drumul către succes și dezvoltare nu este niciodată ușor. Trebuie să luăm cele mai bune idei pe care le avem, cele mai puternice intuiții și trebuie să le testăm. Trebuie să ne măsurăm succesele și să fim dispuși să eșuăm, să ne înșelăm, să pornim de la capăt din nou cu lecțiile învățate. Însă, într-o comunitate de oameni care aderă la aceleași valori, ei se susțin unii pe ceilalți. Întotdeauna va fi cineva alături de tine care îți va întinde mâna și va fi gata să te susțină, să te sprijine pentru a nu cădea.
Sunt mândru și fericit pentru că în 6 ani de activitate am avut alături atât de mulți oameni asemenea mie, oameni cu bune intenţii, de bună credinţă, care și-au direcționat forţa creatoare pentru a face o diferenţă, pentru a schimba ceva, pentru a inova ceva.
Lumea în care trăim se schimbă în fiecare zi. Fă parte din schimbare!