Primul simptom real al fericirii și împlinirii în cuplu este nașterea unui copil!

La începutul secolului XX, femeile nășteau în prezența unei moașe, o persoană cu experiență în domeniu.

În momentul în care nașterile au început să aibă loc în unități medicale, gravidele au considerat că este util să solicite implicarea viitorului tată în procesul aducerii pe lume a copilului. Însă nu toți bărbații sunt suficient de pregătiți să ia parte la acest eveniment. Anxietatea și durerea pricinuită de naștere sunt în acele momente puternic evidențiate pe chipul viitoarei mămici, însă tatăl, un partener devotat, emoționat și iubitor va învața cum să își controleze trăirile pentru a fi alături de iubita sa. Orice femeie care se pregătește să nască necesită confort fizic, emoțional, informare, comunicare cu echipa medicală, precum și suportul partenerului. Pe parcursul travaliului, tatăl și moașa joacă roluri diferite, dar complementare.

Ca medic, apreciez că prezența acestuia în preajma viitoarei mămici îi va produce o stare în care se va simți în siguranță, îi va oferi sprijin, îi va asigura confort emoțional.

Întrebând recent o proaspătă mămică despre o astfel de experiență, am primit un răspuns care mi-a confirmat credința în sprijinul oferit de partener. Așteptările proprii se intersectau la un moment dat cu gândurile care îi traversau tatălui mintea. Suportul medical, alături de îmbrățișările lui au făcut-o pe gravida cea sensibilă să se simtă puternică și i-au dat puterea să depășească și să nu simtă durerile. Deși toată echipa a considerat că a depus un efort destul de crescut, mai ales că a optat pentru nașterea naturală, mămica nu a resimțit decât o formă ușoară de oboseală, nimic ieșit din comun.

De partea cealaltă, tatăl, pentru că a luat parte la întregul proces al nașterii, s-a simțit util, nu a avut nici un motiv de îngrijorare în privința evoluției travaliului și a stării de sănătate a mamei și a fătului, iar starea de bine a iubitei sale i-a dat puterea să treacă peste toate sensibilitățile sale de până atunci.

Ambii și-au jucat foarte bine rolurile iar acum sunt părinți model pentru fetița lor !

Dr. Mohamed Zaher – Manager General Armonia Hospital