De ce facem ceea ce facem?
Un îndemn pentru a depăși superficialitatea
Într-o lume în care fiecare dintre noi suntem, zi de zi, din ce în ce mai copleșiți de sarcinile cotidiene, în care avem prea multe de făcut și prea puțin timp pentru a le realiza, mă surprinde tot mai puțin atunci când văd că tot mai mulți oameni acționează prin prisma superficialității. Devine de înțeles, dacă ne gândim că ne orientăm după principiul economiei… de timp în principal. Gândim repede, acționăm repede, trecem mai departe.
Îți propun astăzi, însă, să te oprești câteva minute pentru a te întreba „de ce?”. Care este motivul tău pentru ceea ce faci? Ce anume te motivează în viață? Ce te motivează astăzi, nu acum 10 ani. Vreau să te invit să explorezi unde te afli astăzi, din două motive. Primul pentru a putea să faci și să devii mai mult, să te depășești, să contribui. Al doilea pentru că, sper, făcând asta vom putea nu doar să înțelegem mai bine oamenii, dar și să-i apreciem mai mult.
Așadar, ce îi determină pe oameni să acționeze și să se comporte în felul în care o fac, ce le formează capacitatea de a-și transforma visele în realitate, de a-și depăși limitele și de a realiza mai mult decât ceea ce fac azi?
Nevoile
Pentru a influența pe cineva, trebuie să știm ce îl influențează deja și să-i cunoaștem nevoile care stau la baza comportamentului său. Cu toții avem aproximativ aceleași nevoi, însă modul în care ni le îndeplinim poate fi diferit.
În primul rând, există nevoia de certitudine. Toți avem nevoie de certitudini pentru a evita suferințele sau, cel puțin, pentru a ne oferi confortul. Cum ne asigurăm siguranța? Exercitându-ne controlul asupra celorlalți, dezvoltându-ne anumite abilități etc. Însă, în mod ironic, atunci când avem certitudine totală asupra lucrurilor, când știm ce, când și cum se va întâmpla, ce obținem? Plictiseala!
Și atunci, există a doua nevoie, cea a nesiguranței, a incertitudinii. Avem nevoie de varietate, avem nevoie de surprize. Câți dintre noi nu iubim surprizele? Însă ne plac surprizele pe care ni le dorim. Pe cele pe care nu le dorim le numim probleme. Dar tot avem nevoie de ele pentru că acestea sunt cele care ne scot din tipare, ne determină să găsim noi modalități de acțiune permițându-ne să ne dezvoltăm. Așadar, varietatea este importantă.
A treia nevoie pe care o avem și care este critică, este semnificația. Cu toții avem nevoie să ne simțim importanți, speciali, unici. Putem să ne împlinim această nevoie făcând mai mulți bani, dezvoltându-ne spiritualitatea sau, uneori, chiar și prin violență.
A patra nevoie ține de conexiune și iubire. Avem nevoie de atașamente, de legături și încercăm să ni le împlinim prin intimitate, prietenie, rugăciune, plimbări în natură.
Oricine reușește să găsească modalități prin care să-și împlinească aceste nevoi. Însă mai sunt două tipuri de nevoi ale sufletului care ne dau adevăratul sentiment de împlinire. Așadar, o nevoie foarte importantă este nevoia de creștere, de dezvoltare. Dacă o relație sau o afacere nu crește, dacă tu nu te dezvolți, indiferent de cât de mulți bani sau prieteni ai sau cât de mulți oameni te iubesc, nu te simți împlinit. Și cred că motivul pentru care avem nevoie să creștem și să ne dezvoltăm este pentru că avem ceva valoros în noi de oferit. Te-ai gândit vreodată la asta?
Pentru că o altă nevoie importantă pe care o avem este de a contribui dincolo de propria persoană. Știm toți că viața nu înseamnă „eu”, înseamnă „noi”. Și toți simțim nevoia să oferim.
Așadar, avem aproximativ aceleași nevoi care ne împing să acționăm în mod diferit pentru a le împlini. Iar pe măsură ce ne îndreptăm într-o direcție sau alta, ne creăm propria destinație sau destinul. Spre exemplu, pentru a se simți importanți, semnificativi, unii oameni aleg să salveze vieți cu riscul de a-și pierde propria viață pentru ceilalți. Alții aleg violența sau opresiunea. Este aceeași nevoie, harta este diferită. Ce determină oare aceste diferențe?
Emoțiile
De multe ori spunem că suntem rezultatul experiențelor pe care le-am trăit. Dar putem vedea atât oameni care au trăit diverse suferințe și aleg să-și aducă o contribuție constructivă în societate, cât și oameni care, datorită traumelor prin care au trecut, devin agresori. Și atunci, oare ce-i diferențiază?
Cu siguranță fiecare dintre noi am trecut prin diverse eșecuri în viață. Dacă ne întrebăm care sunt cauzele eșecurilor noastre, de cele mai multe ori vom spune că nu am avut cunoștințele necesare, nu am avut banii, timpul, tehnologia necesară, șeful potrivit, persoana care să ne înțeleagă, sistemul… Într-un cuvânt, facem apel la resursele care ne-au lipsit.
Acest lucru poate fi corect, însă nu cred că este factorul determinant. Mai degrabă cred că este vorba de emoțiile pe care le avem. Atunci când avem emoțiile, starea potrivită, putem realiza orice. Atunci când suntem creativi, optimiști, veseli, putem să ne descurcăm, nu-i așa? Dacă nu ai banii dar ești creativ și determinat, găsești o soluție. Așadar, nu resursele, experiențele noastre sunt cele care ne orientează acțiunile de zi cu zi, ci starea în care ne aflăm. Emoțiile pe care le trăim sunt resursele de bază.
De la nevoi la emoții
Spunem deseori că deciziile pe care le luăm în viață sunt cele care ne formează destinul. Care este obiectivul tău? Trebuie să te decizi asupra scopului pe care te vei concentra. Conștient sau inconștient, în momentul în care te hotărăști să te concentrezi asupra unui lucru, trebuie să-i atribui o semnificație, iar acea semnificație va produce emoția care te va motiva să acționezi. Iar nevoile pe care le avem și obiectivele pe care ni le stabilim reprezintă filtrul care ne modelează și care ne determină să luăm decizii.
Așadar, invitația mea pentru tine este de a-ți explora nevoile, credințele, emoțiile care te controlează, din două motive. O dată ce realizezi care este motorul care te împinge spre o decizie sau alta, poți vedea mai clar harta care te ghidează, care îți spune cum să-ți îndeplinești nevoile. Vei putea descoperi că există atât de multe alte căi, că variantele sunt nelimitate, că ai mai mult de oferit decât credeai, iar atunci când oferi te împlinești și pe tine. Apoi, pentru că vei putea aprecia, nu doar înțelege, ceea ce îi împinge pe ceilalți spre acțiune, de ce fac ceilalți ceea ce fac. Pentru a influența pe cineva, trebuie să știm ce îl influențează deja. Doar înțelegând și apreciind lumea din jurul nostru, aceasta se poate schimba.
Îți doresc o vară frumoasă, iar soarele să-ți ofere căldura și energia de care ai nevoie pentru ca tot ceea ce faci să curgă din cele mai frumoase.