De când apar copiii veți constata că anumite obiecte din casă, ce păreau inofensive, sunt acum un potențial pericol.
Copilul tău e foarte energic și curios, explorează toată casa, caută pe unde nu te aștepți. Curiozitatea lui este firească, e normal să-l încurajezi să descopere universul, dar sub atentă supraveghere.
Fiecare etapă de vârstă are pericolele ei – atenție la căzături!
La sugar (0-12 luni) – masa de înfășat poate fi cauza unor căzături periculoase. Ai grijă să fie stabilă, nu lăsa copilul nesupravegheat pe masă, ține la îndemână toate lucrurile de care ai nevoie, pentru a nu fi necesar sa te îndepărtezi.
În prima copilărie (1-2 ani) țarcul este obligatoriu. Fixează protecții de jur împrejurul saltelei pentru a nu-și prinde mânuța sau piciorușul între bare. Nu lăsa în pătuț jucării voluminoase pe care le poate escalada.
După 2 ani, ferestrele sunt o tentație pentru copii. Montează mânere cu sisteme de siguranță la ferestre, grilaje de protecție la marginea balconului. Nu amplasa obiecte de mobilier sub fereastră. Explică-i de câte ori este nevoie pericolele ce-l pândesc atunci când escaladează fereastra.
Rafturile bibliotecii, etajerele, scările interioare cu balustradă sunt tentații pentru copii. Fixează bine piesele de mobilier în perete, montează ușițe-bariere la accesul la scările interioare.
Un alt pericol poate fi reprezentat de sertarele și ușile de la dulapuri. Fie le golești, fie montezi “opritori” (sisteme de siguranță). Muchiile drepte ale dulapurilor, colțurile meselor și scaunelor pot fi sursă de lovituri. Poți alege mobilier special pentru camera lui, cu muchii rotunjite sau montezi accesorii de protecție, bucăți de cauciuc moale sau burete.
Podelele lucioase este bine să fie acoperite cu covoare sau mochete bine fixate, pe care copilul să nu alunece.
Prizele îi atrag încă de la vârsta mersului de-a bușilea. Folosește dispozitive speciale de protecție. Dacă ai nevoie de prelungitor utilizează unul cu buton de oprire și nu-l lăsa pe podea.
Atenție la obiectele mici pe care le poate înghiți: jucării de mici dimensiuni, nasturi, bomboane, boabe de porumb, alune, pastile, monede, inclusiv bateriile jucăriilor.
În pătuț nu trebuie lăsate perne, pături, pentru a reduce riscul de sufocare. Țineți la distanță de copil pungile de plastic.
Învățați copilul să nu atingă aparate electrice cu mânuțele ude și nu le lăsați sub tensiune atunci când nu le folosiți. Nu lăsați la uscat rufe pe caloriferul electric.
Obiectele ascuțite din bucătărie trebuie strânse într-un loc greu accesibil copilului. Blochează ușile și mânerele dulapurilor cu obiecte fragile (farfurii, căni,
pahare, borcane etc). Nu lăsați la vedere sticle de alcool. Acoperiți găleata de gunoi cu un capac și aruncați direct la ghenă obiecte cu care copilul se poate răni
(cutii de conserve, cioburi, becuri etc).
Soluțiile, prafurile de curățare, insecticidele trebuie strânse într-un loc în care copilul nu are acces. Nu țineți soluții chimice în sticle de apă sau alte recipiente neetichetate.
Un alt mare pericol sunt lichidele fierbinți. Nu lăsați pe marginea meselor recipiente cu lichide fierbinți (ceai, cafea etc). Atenție la fața de masă (copilul poate trage vase cu lichide fierbinți). Nu lăsați mânerul cratițelor sau tigăilor să depășească marginea aragazului. Utilizați pentru gătit ochiurile de aragaz cele mai îndepărtate de margine. Atenție la ușa fierbinte a cuptorului, la fierul de călcat încins, la chibrituri, brichete.
În concluzie, lăsaţi copilul să exploreze universul înconjurător, dar cu mare responsabilitate şi precauţie.
Dr. Oana BARBU
Medic Primar Pediatru
Armonia Hospital