Renunta la dependenta!

Un program lansat: de Armonia Hospital
în colaborare cu Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanța

2012 – Consumul de alcool și substanțe psihotrope – o problemă de sănătate publică

În ultimii ani, tot mai multe substanțe cu proprietăți psihoactive au devenit accesibile consumului larg, punându-și amprenta în mod dramatic, în special, asupra populației tinere. Fenomenul se perpetuează într-un ritm accelerat și a ajuns să îmbrace forme grave din punct de vedere al sănătății.

Plătesc ca să își distrugă sănătatea

Substanțele psihotrope fac zilnic sute de victime în rândul adolescenților, tineri care își procură în pauza de la liceu așa-zisele „îngrășăminte de plante”. Costă cât două pachete de țigări și obțin o plăcere trecătoare în schimbul căreia rămân cu sechele pe viață. Grav este că simptomele halucinante ale ingestiei de substanțe interzise sunt traduse de consumatori drept „o senzație unică“ pe care își doresc să o retrăiască cât mai des. Așa se nasc dependenții, toxicomanii – cei care își distrug viața fără să le pese și care ajung să aibă nevoie de ajutorul unor specialiștii pentru a fi reintegrați în societate.

Dacă privim mai departe de această realitate, găsim și tinere care, influențate de anturaj, ajung cumpărătoare fidele ale substanțelor halucinogene sau consumatoare de alcool. Dependența se instalează cu rapiditate iar atunci când ajung la vârsta la care vor să devină mame, situația devine alarmantă.

Pentru gravide: dependența este cea care trebuie să fie distrusă!

Nu puține sunt gravidele care își armonizează viața gustând din plăcerile interzise. Misiunea medicului obstetrician care își dorește să asiste la nașterea unui copil sănătos este îngreunată de această dependență.

În acest sens, Armonia Hospital a semnat un acord de colaborare cu Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța.

Orice gravidă trebuie să știe că expunerea la droguri în perioada preconcepției, și mai ales în timpul sarcinii, are drept consecință o serie de posibile complicații severe cu impact deosebit asupra prognosticului nașterii, respectiv a stării de sănătate a copilului.

Dintre acestea se numără:

  • Risc crescut de avort spontan;
  • Malformaţii congenitale;
  • Naşterea prematură;
  • Greutate mică la naştere;
  • Întârzieri în creştere şi dezvoltare;
  • Sindromul morţii subite la făt și sugar;
  • Tulburări alimentare;
  • Hemoragii cerebrale.

Sunt doar câteva dintre consecințele nefaste ale consumului de droguri și alcool în timpul sarcinii. Pentru a preveni apariția acestora, echipa Armonia Hospital în colaborare cu Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța acordă sprijin și consiliere atât potențialelor mame consumatoare, cât și a celor deja gravide.

În acest sens a fost alcătuită o echipa multidisciplinară formată din specialiști ai Armonia Hospital și ai CPECA Constanța. Disponibilitatea acesteia este permanentă așa cum preocuparea pentru sănătate nu trebuie să fie condiționată de timp, situație materială sau pregătire profesională.

Obiectivele acordului de colaborare constau în:

  • Întocmirea bazei de date la nivel județean și respectiv național, privind monitorizarea lunară a cazurilor de urgențe medicale / admitere la tratament datorate consumului de substanțe psihoactive;
  • Îndrumarea către personalul calificat;
  • Colaborarea în vederea acordării serviciilor de asistență persoanelor consumatoare de alcool și droguri din județul Constanța.

Acesta este cel mai nou proiect al Spitalului Isis pe care suntem onorați să-l derulăm și pe care ne propunem să îl dezvoltăm pe raza județului Constanța.

Coordonatorul proiectului este managerul Armonia Hospital, medicul Mohamed Zaher.