Lombosciatica este durerea lombară însoțită de nevralgia sciatică, tradusă frecvent prin iradierea durerii pe unul din membrele inferioare.
Afecțiunea este foarte frecventă, instalându-se mai ales între 20 și 50 de ani, cu o incidență mai mare în rândul bărbaților. Debutul este acut cu durere lombară intensă aparută la efort sau la câteva ore de la acesta.
Cauza cea mai întâlnită este o suferință a discului intervertebral, fie că este vorba despre o simplă tasare sau un disc herniat cu fragment rupt, în toate cazurile durerea fiind generată de agresiunea mecanică direct asupra rădăcinii nervoase. Durerea iradiază în membrul inferior pe traiectul nervului sciatic și poate fi insoțită de tulburări de sensibilitate (amorțeli, furnicături), precum și de tulburări de mers.
La examenul clinic se pot evidenția o înclinare a trunchiului de partea opusă celei dureroase, o ștergere a curburii fiziologice lombare, o poziție caracteristică care să minimizeze durerea, contractura musculaturii paravertebrale unilateral, diminuarea reflexelor și instalarea unor tulburări de sensibilitate sau chiar pareze la nivelul piciorului afectat, funcție de vechimea afecțiunii.
Deși examinarea clinic riguroasă orientează frecvent asupra sediului și tipului leziunii, explorarea imagistică se impune pentru un diagnostic corect și complet. Radiografia de coloană lombosacrată poate furniza informații valoroase, însă rezonanța magnetică nucleară (RMN) oferă cele mai multe detalii legate de locul, natura și dimensiunile leziunii.
Tratamentul este obligatoriu de la apariția primelor semne de suferință și constă în:
- Repaus la pat într-o poziție cât mai confortabilă;
- Tratament medicamentos: antiinflamatoare, decontracturante, analgetice și vitamine de grup B;
- Fizioterapia aplicată după perioada acută; căldura are rol calmant (nu se indică în perioada acută) și decontracturant; recele, în perioada acută, are rol analgezic;
- Electroterapia sub formă de galvanizări, ionizări; curenți diadinamici și interferențiali cu efect analgezic și antiinflamator; ultrasunete; laserterapie;
- Tratament neurochirurgical în cazul persistenței simptomatologiei neurologice sau a apariției de deficite motorii (paralizii).
Neglijarea semnelor și simptomelor poate conduce la instalarea unor deficite neurologice dificil de recuperate și cu un impact semnificativ asupra calității vieții.
Dr. Adrian BARBU
Medic Specialist
Neurologie
Armonia Hospital