Hernia de disc cervicală – o afecţiune din ce în ce mai frecventă în rândul persoanelor tinere

Scheletul coloanei cervicale este compus din 7 vertebre dintre care primele două au o formă și o funcţie deosebită. Cele 7 vertebre interacţionează între ele prin intermediul unor articulaţii și prin intermediul discurilor intervertebrale. Cele din urmă au o structură complexă care asigură în acelaşi timp mobilitatea gâtului şi stabilitatea coloanei cervicale.

Majoritatea degradărilor de disc cervicale sunt date de uzură și doar 5% sunt consecinţa unor traumatisme. În cazul herniilor de disc cervicale nu mărimea herniei contează ci localizarea ei şi durata de compresiune pe nerv.

Durerea din hernia de disc cervicală trebuie diferenţiată de durerea artrozică frecvent întâlnită în spondiloza cervicală şi poartă numele de nevralgie cervico-brahială. Nevralgia cervico-brahială este definită ca o durere care apare la nivelul gâtului şi iradiază pe membrul superior. Această durere se prelungeşte până la degetele mâinii, putând fi însoţită de amorţeli sau furnicături în acelaşi teritoriu.

În functie de localizarea durerilor medicul poate aprecia nivelul de compresie. Cele mai frecvente hernii se localizează la nivelul C5/C6 şi C6/C7.

Examenul clinic neurologic orientează medicul către o suferinţă a discului, însă diagnosticul de certitudine îl stabileşte examinarea RMN a coloanei cervicale.

Tratamentul în faza acută îl reprezintă imobilizarea cu guler cervical, tratamentul antiinflamator şi neurotrofic. Dacă răspunsul la tratament este slab sau dacă apar deficite neurologice (pareze sau tulburări de sensibilitate) intervenţia chirurgicală se impune în cel mai scurt timp.

Tratamentul cel mai modern constă în înlocuirea discului vertebral cu o proteză metalică (cage). Acest tratament permite în acelaşi timp cura chirurgicală a herniei şi menţinerea mobilităţii coloanei cervicale mai ales la persoane tinere şi active.

Riscul major în cazul herniilor cervicale neglijate constă în compresiunea măduvei cu consecinţe dezastruoase ce pot merge până la tetraplegii. De aceea, la cele mai mici simptome ce vă ridică suspiciunea de suferinţă discală adresaţi-vă medicului neurolog pentru un diagnostic corect şi complet.

Dr. Adrian BARBU
Medic Specialist
Neurologie