Majoritatea bolilor pot afecta atât bărbaţii, cât şi femeile, însă la femei, unele dintre acestea se pot manifesta diferit, iar simptomele şi complicaţiile pot fi mai intense. În special după vârsta de 50 de ani pot să apară schimbări hormonale ce influenţează starea psihică, dar şi pe cea fizică.
Osteoporoza
Dintre persoanele afectate de osteoporoză, femeile sunt cele mai numeroase; sexul feminin împreună cu vârsta reprezintă un risc major pentru osteoporoză. Aproximativ jumătate dintre femeile cu vârsta peste 50 de ani vor suferi o fractura din cauza osteoporozei. Estrogenul (hormon feminin) protejează oasele şi, atunci când nivelul acestuia scade în timpul menopauzei, apare pierderea de masa osoasă ce duce la fragilizarea acestora. Osteoporoza poate fi prevenită cu ajutorul suplimentelor de calciu şi vitamina D, al expunerii la soare, exerciţiilor fizice şi al unei diete adecvate.
Depresia
Femeile sunt de două ori mai predispuse la depresie, comparativ cu bărbaţii, din cauza hormonilor şi a stresului, în mod special, deşi sunt şi alţi factori implicaţi. Este mai frecventă la femeile care au copii mici, cu precădere din cauza stresului asociat cu locul de muncă şi cu responsabilităţile familiale. Depresia apare şi după naştere si poate dura o perioadă mai lungă. În cazul apariţiei simptomelor (diminuarea interesului faţă de activităţile zilnice, scăderea în greutate, oboseală, sentimentele de vinovăţie sau inutilitate, gândurile suicidale), este necesar să cereţi ajutor familiei şi specialistului.
Migrena
Migrenele apar de trei ori mai frecvent în rândul femeilor, motivul fiind umflarea vaselor de sânge de la suprafaţa creierului. Istoricul familial joacă un rol important, precum şi hormonii. Cele mai multe migrene apar înainte, în timpul sau după menstruaţie. De asemenea, exista alti factori care pot declansa o migrena, precum stresul. Vestea buna este ca acestea tind sa se amelioreze la menopauza.
Incontinenţa urinară
Se manifestă prin nevoia urgentă de a urina sau prin pierderea unei cantităţi mici de urină în timp ce râdeţi, tuşiţi sau strănutaţi. Simptomele sunt experimentate de milioane de femei, acestea fiind de două ori mai predispuse, comparativ cu bărbaţii. Incontinenţa urinară apare atunci când musculatura vezicii urinare se contractă spontan sau dacă sfincterul este slăbit şi nu poate preveni eliminarea urinei. Cei mai importanţi factori de risc pentru incontinenţa urinară sunt sarcina, naşterea şi scăderea nivelului de estrogen la menopauză.
Tulburările de somn
Dificultatea de a adormi sau de a avea un somn neîntrerupt apare mai des la femei decât la bărbaţi. În timpul menopauzei, bufeurile pot întrerupe somnul. Sindromul de oboseală cronică (mai frecvent la femei) se manifestă, de asemenea, printr-un somn neodihnitor. În plus, insomnia poate fi cauzată de stress. În special în rândul femeilor, un eveniment stresant poate determina apariţia insomniei. Tratamentul include terapie psihologică şi medicaţie.
Poliartrita reumatoidă
Este o altă boală autoimună ce afectează femeile de până la trei ori mai frecvent decât bărbaţii. Sistemul imunitar atacă membrana ce înveleşte articulaţia, cauzând durere şi umflare. Pe măsură ce boala avansează, articulaţiile se pot deforma, cauzând dizabilitate. În plus, şi organele interne pot fi afectate de poliartrita reumatoidă. Cauza exactă a acesteia nu este cunoscută, însă poate fi o combinaţie de factori genetici, hormonali şi de mediu. Poliartrita reumatoidă nu se vindecă, însă tratamentul aplicat la timp poate încetini progresia.