Probioticele sunt tot mai căutate datorită multitudinii de studii care au arătat că aceste bacterii bune ne pot fi de ajutor în diverse probleme digestive, întărind sistemul imunitar. Alimentele care conţin probiotice sunt vechi de mii ani şi sunt elemente de bază în bucătăria tradiţională din întreaga lume, pe unele dintre ele sigur le aveţi deja în casă.
Sigur aţi auzit despre cât de important este iaurtul (probabil cel mai celebru aliment care conţine probiotice), dar există multe alte opţiuni, cu aceleaşi beneficii. Iată o listă cu câteva dintre alimentele ce pot fi introduse în dietă pentru a beneficia de propietăţile acestor bacterii “prietenoase”.
Brânza maturata
Un motiv în plus să iubeşti brânzeturile Roquefort – acelaşi bacterii şi ciuperci care dau brânzei maturate aroma incredibilă adaugă diversitate microbiană dietei tale. Îţi recomandăm să consume cu moderaţie brânzeturile făcute din lapte crud – deşi bacteriile dăunătoare sunt reduse în procesul de maturare, femeile însărcinate şi persoanele cu un sistem imunitar slab ar trebui să consume doar brânzeturi din lapte pasteurizat.
Sauerkraut
În cea mai simplă formă, sauerkraut înseamnă bucăţi de varză fermentată în apă sărată. Aceasta conţine Lactobacillus plantarum, un probiotic puternic, care poate reduce nivelul colesterolului, îmbunătăţind digestia şi prevenind bolile cardiovasculare.
Kefir
Kefirul este originar din regiunea Munţiilor Caucaz, are un gust asemănător cu iartul, dar conţine un spectru mai larg de probiotice – cel puţin 10 specii (iaurtul are 2 sau 4). Conţine probiotice precum lactobacilli şi bifidus. Kefirul susţine sistemul imunitar, fiind şi o sursă bună de proteine, calciu şi potasiu. Persoanele cu intoleranţă, kefirul este mai uşor de digerat decât laptele deoarecele probioticele pe care le conţine consumă zaharurile problematice.
Murături
Murăturile în apă sărată conţin probiotice naturale; cele puse în oţet nu conţin probiotice deoarece oţetul nu permite dezvoltarea acestora. Un studiu care a analizat beneficiile bacteriilor din murături, arată că un consum regulat reduce incidenţa gripei şi a răcelilor.
Miso
Miso este un preparat fermentat, obţinut din boabe de soia cu orez, orz, drojdie, sare şi apă – foarte bogat în culturi probiotice. Supa Miso este de multe ori creditată pentru longevitatea japonezilor, iar în medicina tradiţională japoneză este folosită pentru a ameliora problemele digestive. Din păcate, supa Misp nu conţine prea multe probiotice, deaorece a fost gătită şi se pierd din proprietăţi. Poţi folosi Miso şi la orez, sosuri sau dressing pentru salată.
Ţi-am făcut poftă? :)