Incertitudine … aşteptare … şi apoi două liniuţe … un cerculeţ de 5mm la prima ecografie la 5 săptămâni de amenoree.
10 zile mai târziu … prima dată când mami aude inima bebeluşului bătând … şi apoi multe întrebări despre cum o să fie … ce trebuie să facă… ce nu are voie … la ce să se aştepte. Emoţii.
Primul trimestru de sarcină (primele 12 săptămâni)
Va fi o perioadă cu foarte multe transformări, atât fizice, cât mai ales emoţionale. Deşi nu obligatorii pentru viitoarele mămici, te poţi aştepta la: stări de oboseală accentuată, schimbări de dispoziţie, greţuri, constipaţie, inapetenţă, sau din contră, pofte şi dorinţă de a mânca foarte mult. Toate acestea sunt normale şi vor dispărea pe măsură ce sarcina evoluează.
Ce poţi face
În primul rând să te odihneşti. Apoi să începi să te documentezi pentru a înţelege ce se întâmplă cu corpul tău şi cu bebe, să ai o dietă adecvată nevoilor tale la momentul acela. Pentru majoritatea gravidelor, evitarea meselor consistente şi consumarea de alimente uşoare, reci, în cantităţi mici şi la intervale scurte ar putea fi o soluţie pentru stările de greaţă asociate sau nu stărilor de greaţă.
De asemenea, poţi să continui să faci sport, fără excese bineînţeles …O întrebare des întâlnită în rândul viitoarele mame este legată de viaţa sexuală: există sau nu interdicţii?
Dacă sarcina evoluează normal şi nu aveţi alte recomandări de la medic, puteţi avea o viaţă sexuală normală. Nu uitaţi că şi pentru viitorul tătic este o perioadă plină de emoţii, preocupat fiind de gânduri variate: cum să aibă grijă de voi, cum să vă ofere tot ce este necesar … comunicarea este de bază, la fel şi sprijinul emoţional pe care vi-l acordaţi unul altuia.
Aţi plecat împreună la un drum foarte frumos şi trebuie să ajungeţi cu bine la momentul în care bebe se va naşte şi, odată cu bebe, va veţi naşte şi voi ca părinţi.
Ce ai de făcut
Să stabileşti cu medicul obstetrician planul de monitorizare al sarcinii. Sunt multe întrebări care îşi vor găsi răspunsul în întâlnirile pe care le vei avea cu acesta.
Este recomandat să ai o primă întâlnire cu medicul tău imediat după ce menstruaţia a întârziat să vină, pentru a confirma sarcina şi a începe administrarea de acid folic, necesar dezvoltării sistemului nervos al bebeluşului.
De asemenea, există o serie de analize de sânge pe care tu şi partenerul tău trebuie să le faceţi, în primele săptămâni:
- Grup de sânge şi RH (recomandat ambilor parteneri pentru depistarea incompatibilităţilor de grup şi RH)
- Analize uzuale de sânge şi urină pentru aprecierea stării generale de sănătate a mamei (hemoleucogramă, glicemie, transaminaze, bilirubină – totală, directă şi indirectă, uree, acid uric, creatinină, profil lipidic, HIV, hepatita B şi C, urocultură, sumar de urină)
- Analize de secreţie vaginală (cultură secreţie vaginală, test Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma)
La finalul primului trimestru, între 11 şi 13 săptămâni, se efectuează o primă morfologie fetală, urmată de dublu test pentru depistarea riscului de anomalii cromozomiale ale fătului (sindromul Down, Trisomia13 sau 18).
Cel mai important este ca tu, viitoare mămică, să te bucuri de fiecare zi şi de fiecare moment în care bebe creşte, în burtica – o căsută sigură pe care i-o asiguri timp de 9 luni.
De restul avem noi grijă, echipa Armonia Hospital.
Suntem alături de tine şi ne dorim să ai un prim trimestru de sarcină minunat.
Trimestrul doi va urma.