“ Perineul, este profund implicat in intimitatea vietii unei femeii, de el depinzand relatia ei emotionala cu sarcina, nasterea, calitatea vietii sexuale si a orgasmului. Acceptarea modificarilor pe care le implica aceasta perioada asupra perinului trebuie privita dintr-o perspectiva activa, care o poate ajuta sa treaca prin ea fara repercursiuni ulterioare asupra sanatatii si functionalitatii corpului ei ”- Vania Limban
Perineul este format dintr-un complex de muschi situati in partea de jos a pelvisului femeii (bazinul), de tonusul lui depinzand: nasterea, viata sexuala si sanatatea urogenitala. In sarcina, tonusul perineului este influentat de schimbarile hormonale din acesta perioada si de greutatea suplimentara.
Muschi perineali sunt dispusi in trei straturi, printer ale caror fibre se gaseste tesut conjunctiv. Tesutul conjunctiv impreuna cu muschii asigura puterea de inchidere in zona pelviana. Planseul perineal are forma unui “hamac” de marimea unei palme, care se intinde din spatele bazinului, de la osul sacru, pana in fata acestuia la osul pubian, fibrele muschilor din structura lui fiind dispuse longitudinal sau inelar, fiind strabatut de trei sfinctere (orificii): uretra, vaginul si rectul. Muschii inelari din jurul lor deschid sau inchid aceste orificii. Muschii longitudinali ai perineului sunt pozitionati in formatul cifrei “8”, bucla mare incluzand uretra si vaginul, iar bucla mica sfincterul anal. Sfincterele uretral si vaginal sunt semicontractate, relaxandu-se pentru mictiune, sau la nastere. Sfincterul anal este semicontractat, relaxandu-se cand apare senzatia de scaun.
Rolul perineului
Functiile muschilor perineului sunt complexe, de tonusul lor depinzand nasterea, defecatia (eliminarea materiilor fecale), mictiunea (eliminarea urinei), sustinerea organelor abdominale si urogenitale (uter, vezica urinara, intestine, rect), viata sexuala, orgasmul. Atunci cand acesti muschi slabesc, ligamentele sau cordoanele cu care sunt legate organele de ei, supuse unor presiuni repetate, slabesc si ele , se intind si determina aparitia prolapsului urogenital (alunecarea organelor).
De tonusul perineului depinde buna functionare a celor trei sfinctere:
- uretra care controleaza mictiunea
- vaginul care este in stransa corelatie cu nasterea si relatia intima de cuplu, precum si calitatea orgasmului
- anusul care controleaza defecatia
In sarcina, perineul sustine uterul gravid. Cresterea lui in greutate (de la marimea unei pere, pana la cea unui pepene de cca 6,5 kg la termen), dar si slabirea ligamentelor din cauza modificarilor hormonale, cresc presiunea pe planseul perineal, mai ales cand gravida sta mult in picioare. De aceea, sunt foarte important consolidarea tonusului dar si cresterea elasticitatii acestor muschi prin exercitii adecvate.
Perineul poate fi afectat la nastere de: rupturi, epiziotomie, hemoroizi, intinderea excesiva din timpul nasterii. Dupa nastere, mama poate ramane cu durere si edem.
Tonifierea muschilor perineali in sarcina se face prin:
Exercitii pe care gravida le poate practica si singura acasa:
- kegel: contractura concomitenta a celor trei sfinctere: anal, vagin , uretra
- rocking-ul: inclinarea pelvisului fata/ spate, dreapta/stanga, circular in ambele sensuri
- liftul: contractura celor 3 sfinctere din spate spre in fata: sfincter anal-vagin-uretra
- fluieratul
Masajul perineului practicat din spatamana 34 care poate contibui la cresterea elasticitatii perineului
Dispozitivul Epi-No www.epi-no.ro / www.epi-no.de nr 1 din lume in pregatirea perineului pentru nastere, are un rol complex:
- in sarcina ajuta la tonifierea si dilatarea perineului pana la marimea unui cap de copil, facand posibila nasterea cu perineu intact, fara epiziotomie sau rupturi;
- dupa nastere se foloseste timp de 6 luni pentru retonifiere cu evaluarea lunara a tonusului perineal, fara a necesita prezenta unui medic/ moasa/ kinetoterapeut
- in conformitate cuun numar mare de studii (vezi pe site-uri) procentul gravidelor care au nascut cu perineu intact dupa folosirea acestui dispozitiv este foarte mare
Folosind aceste metode, orice gravida are sansa unei nasteri fara rupturi sau taietura la perineu, fara probleme de viata sexuala sau sanatate urogenitala dupa (incontinenta urinara, hemoroizi, prolaps uter/ vezica urinara, rect).
Cursul “Info Q&A Perineu” si Sedintele “Perineum Gym” sustinute online de mine la Active Center www.activecenter.ro asigura o buna pregatire in sarcina a oricarei gravide, in vederea tonifierii perineului pentru nastere si retonifierii lui dupa.
Vania Limban
Moasa Independenta
Active Center
07222 888 56
office@activecenter.ro
www.activecenter.ro www.epi-no.ro
FB/Tik Tok/Instagram: Moasa Vania