„Cel mai impresionant efect al analgeziei peridurale este acela de a aduce femeii LINIȘTE ȘI UMANITATE pe perioada travaliului și a nașterii, bucurându-se odată în plus de cele mai prețioase și fericite clipe din viața ei ” (American College of Obstetricians and Gynecologists).
Travaliul și nașterea au fost raportate ca fiind unele dintre cele mai dureroase momente din viața femeii, dar, astăzi, ea poate să aleagă să dispară durerea din minunata experiență a nașterii; și poate face asta fără să se simtă vinovată, pentru că micuțul din burtica ei se află în deplină siguranță și nu va fi afectat de administrarea anestezicului.
De ce ar alege o gravidă să nască cu anestezie peridurală?
…pentru ca multe femei consideră nașterea extrem de dureroasă, de nesuportat chiar, altele nu o acceptă, considerând-o foarte traumatizantă. Simpla dorință a femeii de a nu îndura durerile de naștere este considerată indicație pentru analgezia peridurală. Pacientele care nu resimt acut durerea sunt liniștite și colaborante. Durerea intensă induce în organismul gravidei modificări care pot atinge chiar un prag dăunător pentru mamă și făt: agitație, panică, tahicardie, creșterea tensiunii arteriale, perturbarea ritmului respirator etc.
Analgezia peridurală nu afectează copilul (anestezicul este introdus în spațiul peridural între două vertebre și cantități infime, nedecelabile, ajung în sângele mamei), și nu influențează apariția și menținerea lactației.
Sunt multiple efectele favorabile ale analgeziei peridurale asupra organismului gravidei aflate în travaliu: calmarea aprope în totalitate a durerii (70-100%); favorizează dilatația colului uterin; relaxează ușor musculatura perineului facilitând coborarea craniului fetal; îmbunatățește circulația sângelui la nivelul placentei și transferul de oxigen la făt; reduce tensiunea arterială la pacientele cu hipertensiune indusă de sarcină; nu crește frecvența nașterilor care se termină prin operație cezariană; nu s-au constatat diferențe în scorul Apgar față de nou-nascuții din mame care nu au avut analgezie peridurală la naștere.
Lăuza care a traversat un travaliu și o naștere fără dureri va fi cu atât mai fericită, nu va resimți epuizarea după ore întregi petrecute în dureri intense, se va recupera mai rapid și se va putea ocupa mai repede de bebelușul ei.
Contraindicațiile analgeziei peridurale: patologie a coloanei vertebrale sau modificări ale acesteia ce nu permit medicului anestezist efectuarea tehnicii în siguranță; făt voluminos sau orice cauză obstetricală care reprezintă indicație pentru operația cezariană; patologie asociată sarcinii sau prexistența acesteia care contraindică nașterea pe cale vaginală.
Momentul instalării cateterului peridural se alege în colaborare de către medicul anestezist și cel obstetrician și este cel mai optim la debutul travaliului.