Sarcina reprezintă pentru majoritatea femeilor o perioadă specială, așteptată cu multă nerăbdare, mai ales cand vorbim de prima sarcină, și cu o firească teamă “de necunoscut” și neliniște pentru perioada ce va urma. Proaspăta graviduță este bombardată de către cei din jur cu informații și sfaturi, majoritatea utile și cu bune intenții in legătură cu ce urmează să se intample cu organismul ei in sarcină sau ce evenimente legate de sarcină pot să apară.

Un adevăr există insă in toate acestea: evenimentele pornesc de la adaptarea organismului la noua stare –frumoasă dar misterioasă – de sarcină și, mai precis, a modificărilor hormonale.

Deși in mare parte reprezintă reacții normale ale organismului in timpul sarcinii, unele ne pot surprinde ca apariție și manifestare, cauzand atat neliniște și teamă, cat și mai mult sau mai puțin disconfort. Și nu de puține ori simpla cunoaștere, alături de unele măsuri simple, pot duce la rezolvarea acestor minore dar posibil neplăcute manifestari ale sarcinii.

E bine insă ca pentru orice nelămurire sau simptom care va ridica semne de intrebare să cautați rezolvarea sau informația impreună cu medicul care vă monitorizează sarcina! Iată de ce este bine să cunoaștem cateva elemente de igienă a sarcinii. Ele vin in sprijinul asistenței prenatale, avand in vedere solicitările la care este supus organismul matern și care pot duce la dezechilibre biologice, fizice și psihice.

In prezentul articol vom puncta unele din “neplăcutele” simptome ale sarcinii:

Cariile dentare
Nu sunt cauzate sau agravate de sarcină și se pot evita printr-o igienă orală corespunzătoare; pot fi tratate și simptomatic in timpul sarcinii. Cea mai indicată perioadă pentru tratamente stomatologice este trimestrul II de sarcină, fiind permise chiar anumite anestezii locale și tratamente generale (antibiotice, calmante etc). Nu de puține ori poate să apară și o lărgire a spațiului alveolar dentar ca urmare a acțiunii hormonale (progesteron).

Grețurile și vărsăturile
Ele reprezintă probabil cele mai frecvente simptome intalnite in sarcină (pană la un număr de 5-6/zi). Este necesar un regim alimentar special, evitarea alimentelor prea calde și cu arome puternice, un mic dejun luat tarziu, mese dese, lejere, reduse cantitativ. La nevoie se poate apela și la antiemetice (la recomandarea medicului). Formele mai severe necesită tratament de specialitate sub supraveghere medicală, spitalizare și efectuarea unor analize.

Edemele (umflarea) membrelor inferioare
Uneori pot reprezenta prezența unei complicații a sarcinii și anume hipertensiunea indusă de sarcină (iată de ce monitorizarea tensiunii este foarte importantă .n timpul sarcinii chiar dacă nu au fost probleme anterior perioadei de graviditate). In majoritatea cazurilor insă reprezintă o situație frecventă, mai ales la sfarșitul sarcinii și apare după ortostatism prelungit – fără semnificatie patologică și pot fi combătute prin repaus prelungit in decubit dorsal, fără folosirea medicamentelor (diuretice etc).

Crampele musculare afectează un procent destul de ridicat de gravide (aproximativ 30%); o posibilă soluție ar putea fi administrarea de tablete cu magneziu.

Pirozisul apare ca urmare a relaxării sfincterului cardial și refluxului gastric; apare mai des in cazul poziției culcat (se pot folosi și antiacide, dar efectul nu este de durată).

Tendința la lipotimie (leșin)
In cazul in care gravida (mai ales la sfarșitul sarcinii) incearcă să stea in poziția culcat datorită compresiei făcute de uterul gravid pe marile vase (cu scăderea consecutivă a intoarcerii venoase).

Sindromul de tunel carpian
Acesta este caracterizat de dureri, furnicături sau amorțeli ale mainii sau degetelor, respectiv antebrațului, ca urmare a retenției de lichid ce comprimă nervul median; de multe ori este o problemă temporară și foarte rar semnifică o afecțiune majoră (se poate fixa o atelă la incheietura mainii).

Hemoroizii se pot exarcerba in timpul sarcinii ducand la diverse neplăceri: sangerări anale, fisuri, prurit local, senzația de arsură. Tratamentul in timpul sarcinii presupune măsuri conservatoare: igiena locală corecta și strictă, regim alimentar bogat in fibre, combaterea constipației și a efortului abdominal excesiv, băi de șezut, topice locale, anestezice și antiinflamatoare, hidratare corespunzătoare, evitarea sedentarismului (dacă nu există alte complicații in sarcină care să oblige la repaus).

Varicele membrelor inferioare
Este o afecțiune a peretelui venos – in timpul sarcinii poate orienta către folosirea de ciorapi elastici compresivi pentru diminuarea durerilor urmand ca un tratament simptomatic să fie inițiat după terminarea sarcinii.

Constipația
Reprezinta simptom frecvent in sarcină – apare prin relaxarea musculaturii gastrointestinale; se vor evita preparatele din fier, efect benefic va avea o alimentație bogată in vegetale, eventual laxative ușoare.

Paresteziile: membrelor inferioare și superioare (amorțeală)
Acestea nu au o etiologie cunoscută și nici o semnificație aparte, simptom ce se remite după naștere.

Durerile lombare apar ca urmare a creșterii in greutate a uterului și accentuării curburii lombare; se va evita ortostatismul prelungit sau folosirea tocurilor .nalte; de asemenea se poate folosi medicație miorelaxantă sau aplicații locale de căldură.

Hiperpigmentarea feței
Aceasta mai poartă numele de “cloasmă” și constă in hiperpigmentarea la nivelul feței (uneori sub aspect de “fluture”) apărută in sarcină datorită secreției hormonale; se vor evita expunerile la soare; in general este reversibilă după naștere. De asemenea se mai poate observa hiperpigmentarea areolei mamare, care devine brună, mai proeminentă și pigmentarea liniei albe subombilical – modificări de obicei reversibile după naștere.

Vergeturile sau striurile gravidice apar de obicei pe părțile laterale ale abdomenului și rădăcina coapselor. Sunt albastre-violacee la primipare (prima sarcină), roz-sidefii la multipare. Mecanismul lor de formare nu reprezintă altceva decat destinderea pielii. Se pot folosi creme cosmetice, urmand ca tratamentul simptomatic să fie efectuat după naștere.

Vaginitele
Reprezintă o situație foarte frecventă in sarcină; deși cele mai multe sunt cauzate de o ciupercă (Candida), tratamentul este uneori dificil in timpul sarcinii; in cazul simptomatologiei supărătoare (prurit, miros, leurocoree) este bine a se efectua analize pentru identificarea etiologiei. Tratamentul este in funcție de agentul cauzator, momentul sarcinii, simptome, precum și eventuale alte patologii asociate; tratamentul poate consta in administrarea de ovule, creme, impreună cu toaleta vaginală locală. Este bine ca pe toată perioada sarcinii acest aspect să fie strict monitorizat.

Dr. Bogdan CIORNEI
Medic Specialist
Obstetrică-Ginecologie
Armonia Hospital