Este un fapt cu adevărat trist să întâlneşti cupluri care îşi doresc copii şi nu reuşesc să-i obţină pe cale naturală după foarte mult timp. Din fericire, dezvoltarea medicinei moderne a reuşit să aducă un strop de speranţă în viaţa acestora, prin apariția diferitelor tipuri de tratamente şi tehnici de reproducere asistată, printre care se numără fertilizarea in vitro (FIV), injecţia intracitoplasmatică de spermă (ICSI) şi alte proceduri similare.
Fertilizarea in vitro reprezintă o procedură prin care ovulele sunt colectate din ovare şi combinate cu spermatozoizii într-un mediu de laborator pentru a fi fertilizate. Embrionii rezultaţi sunt apoi transferaţi în uter pentru a se implanta şi a se dezvolta natural.
Indicaţii
FIV este des recomandat în următoarele cazuri:
– Dacă trompele uterine sunt blocate sau deteriorate
– Dacă partenerul tău are probleme minore cu calitatea spermei
– Problemele majore se trateaza mai eficient cu ajutorul ICSI
– Dacă ai urmat fără succes tratamente medicamentoase sau alte tipuri de tratamente de fertilitate precum inseminare artificială
– Dacă nu ai aflat cauza infertilităţii şi nu ai reuşit să rămâi însărcinată în ultimii doi ani sau mai puţin
– Dacă ai peste 40 de ani.
Tehnica fertilizării in vitro
FIV constă într-o serie de etape şi începe cu administrarea de medicamente pentru a determina producţia a cât mai multor ovule.
Înainte de a începe un ciclu FIV sunt necesare anumite investigaţii precum diferite analize de sânge şi ecografia transvaginală a uterului şi ovarelor. În anumite cazuri, se recomandă contraceptive orale înainte de tratament. De asemenea, există cazuri în care sunt recomandate investigaţii suplimentare, precum histeroscopia.
Etapa de stimulare
În mod normal, ovarele tale produc un singur ovul în fiecare lună. Cu ajutorul administrării tratamentelor de fertilitate, acestea pot fi stimulate să producă mai multe ovule mature decât de obicei. În etapa de stimulare sunt administrate zilnic, timp de 12-14 zile, doze orale sau injectabile de hormoni pentru a determina maturizarea foliculilor ovarieni ce conţin ovule. Acești hormoni sunt FSH (hormoni de stimulare foliculara) şi LH (hormon luteinizant). Numărul de foliculi ce se dezvoltă poate diferi de la 2-3 până la 20. Şansele de a rămâne însărcinată cresc o dată cu numărul de ovule produse. Femeile răspund diferit la tratamentele de fertilitate, unele dintre ele putând manifesta efecte secundare puternice. Cu ajutorul analizelor de sânge şi al ecografiilor transvaginale periodice, medicul tău va putea determina momentul maturării ovulelor.
În momentul în care rezultatele ecografice indică maturarea foliculilor, se administrează o injecţie cu hCG, cu 34-38 de ore înainte de colectarea ovulelor.
Colectarea ovulelor şi a spermei
Ecografia transvaginală va semnala medicului momentul în care ovulele sunt pregătite pentru a fi colectate. Ţi se va administra un anestezic sau un sedativ care îţi va permite totuşi să rămâi conştientă în timpul intervenţiei. Specialistul va colecta ovulele din ovare cu ajutorul unui ac fin ataşat la sonda ecografică. Sonda este utilizată pentru localizarea foliculilor ce conţin ovulele. Este posibil să simţi un disconfort în timpul procedurii, însă medicul îţi va prescrie analgezice în cazul în care această stare persistă. Ovulele colectate vor fi analizate în laborator iar în acest timp partenerului tău i se va cere să asigure o probă de spermă care va fi de asemenea procesată în laborator pentru a separa spermatozoizii. Aceştia vor fi combinaţi cu ovulele colectate pentru a fi fertilizate şi vor fi lăsate la incubaţie. Acesta este procesul propriu-zis al fertilizării in vitro.
În anumite cazuri, cum ar fi calitatea slabă a spermatozoizilor, un spermatozoid va fi inserat în interiorul ovulului prin intermediul unei tehnici numite injecţie intracitoplasmatică de spermă (ICSI).
Procedura de colectare durează aproximativ 30 de minute şi este recomandat ca femeia să se odihnească în ziua efectuării acesteia.
La aproximativ 18 ore după fertilizare, se poate determina dacă ovulele au fost fertilizate şi dacă au început să se dezvolte ca embrioni. Acestea sunt incubate şi monitorizate timp de 2 până la 5 zile înainte de a fi transferate în uter.
Fertilizarea şi transferul embrionilor
Vei fi informată de către personalul laboratorului asupra procesului de fertilizare, a numărului de ovule fertilizate şi a dezvoltării embrionilor. Cei mai sănătoşi embrioni vor fi selectaţi pentru a fi inseraţi în uter.
Până acum, ai avut grijă ca uterul tău să se pregătească pentru a-i găzdui, luând progesteron care contribuie la îngroşarea mucoasei uterine. În cazul în care aceasta este prea subţire, embrionii nu vor putea fi implantaţi iar ciclul FIV va fi, din nefericre, abandonat.
Numărul de embrioni transferaţi va depinde de vârstă, calitatea embrionilor fertilizaţi şi de şansele estimate de succes. Aceştia vor fi transferaţi în uter cu ajutorul unui cateter fin şi uneori al sondei ecografice. Această procedură este similară unui examen ginecologic şi nu necesită anestezie. Femeia va trebui să rămână culcată timp de cel puţin o oră după transferul embrionilor, pentru a se odihni.
Dacă în urma fertilizării există mai mulţi embrioni, aceştia pot fi îngheţaţi pentru a fi utilizaţi ulterior în cazul în care primul ciclu FIV nu dă rezultate.
După transferul embrionilor
După transferul embrionilor vei continua să iei progesteron pentru cel puţin încă două săptămâni când vei face testul de sarcină. Dacă implantarea embrionilor a avut succes, testul de sarcină va ieşi pozitiv.
Rate de succes
Ratele de succes depind de mai mulţi factori printre care cauzele infertilităţii şi vârsta. Cu cât eşti mai tânără, cu atât ratele de succes sunt mai ridicate. Același lucru este valabil și în cazul în care ai născut sau ai o greutate normală.
Dacă nu ai reuşit să rămâi însărcinată după a treia FIV este posibil să fie nevoie să accepţi faptul că această metodă nu dă rezultate în cazul tău. Este foarte important să discuţi cu medicul tău despre acest aspect.
Riscuri
Există o serie de riscuri care apar destul de rar şi care sunt asociate cu orice intervenţie chirurgicală. Acestea includ sângerări, infecţii sau lezarea altor organe în timpul efectuării procedurii.
Un risc care este specific medicaţiei utilizate în timpul perioadei de stimulare este cunoscut sub numele de sindromul de hiperstimulare ovariană (OHSS) şi poate fi întâlnit în 10% din cazurile de fertilizare. Cazurile uşoare sunt caracterizate de balonare, dureri sau crampe uşoare şi creştere în greutate. În cazurile severe, creşterea în greutate este accentuată (4 kg în câteva zile), dificultate în respirație şi dureri acute sau balonarea abdomenului. Pentru a ameliora aceste simptome, medicii recomandă odihnă, hidratare, evitarea activităţilor extenuante sau chiar spitalizare. Simptomele urmează să dispară de la sine o dată cu încheierea ciclului.
Avantaje
− FIV îţi oferă posibilitatea de a avea un copil dacă nu poţi concepe unul pe cale naturală (spre exemplu, dacă ai trompele uterine blocate, deteriorate sau acestea lipsesc).
− În majoritatea cazurilor de copii născuţi prin FIV nu s-au observat probleme pe termen lung.
− Oamenii de ştiinţă sunt de părere că studiul fertilizării şi al dezvoltării embrionare în afara uterului poate oferi informaţii utile în prevenirea anumitor defecte de naştere şi poate contribui la dezvoltarea medicinei în general şi a îngrijirilor prenatale în special.
Dezavantaje
FIV poate mări riscul anumitor complicaţii precum:
– O naştere multiplă dacă sunt transferaţi mai mult de un embrion. O sarcină gemelară este considerată o binecuvântare, însă trebuie ştiut faptul că o dată cu aceasta cresc şi riscurile naşterii premature sau a greutăţii scăzute la naştere.
– Efecte secundare ale tratamentelor de fertilitate: bufeuri, migrene, greaţă sau OHSS.
– Risc mai crescut de sarcină extrauterină.
– Studiile au arătat că riscurile defectelor de naştere se dublează în cazul bebeluşilor concepuţi prin FIV însă acest lucru se poate datora şi vârstei sau altor probleme de fertilitate.
– FIV nu are 100% şanse de reuşită. Pentru o femeie care nu a împlinit vârsta de 35 de ani, rata de succes este de 30-35% şi scade odată cu înaintarea în vârstă.
– FIV este o procedură costisitoare.
Din dorinţa de a avea proprii copii, mulţi părinţi îşi asumă toate aceste riscuri și apelează la fertilizarea in vitro. Discută despre tratamentele de infertilitate disponibile împreună cu medicul tău.