Cat de uzual este acest termen!
Cate persoane stiu ca au dreptul sa ceara o cezariana!

Femeile se adreseaza medicului ginecolog cu gandul ca sarcina lor se va finaliza cu o operatie cezariana. Oare s-a gandit careva ca nu are dreptul legal sa ceara o cezariana?
Operatia cezariana este cea care salveaza viata copilului sau a mamei, asa este perceputa in cele mai multe tratate de medicina si se va interveni numai daca exista indicatie medicala.
De asemenea, exista un diagnostic al mamei care nu-i permite sa treaca printr-un travaliu, de aceea se va programa aceasta interventie.

Legislativ, in Romania, femeia nu are dreptul sa aleaga aceasta interventie ca mod de a-si naste copilul. Femeile numai daca au o indicatie medicala pot recurge la aceasta metoda.
Drept urmare, in Romania, se va „fabrica” un diagnostic pentru ca alegerea sa o satisfaca pe mama si sa ii ofere legislativ protectie medicului care intervine, cat si institutiei medicale.

Fiindca vorbim de dreptul de a decide informat, oare de ce aceasta interventie nu poate fi aleasa legal de femeie, daca mai mult din jumatate dintre femeile din Romania se opereaza?
Nu putem impune sa se adreseze modului fiziologic de nastere, daca pentru o anumita femeie poate fi traumatizant.
Emanciparea femeii in societate i-a permis sa se adreseze cu usurinta acestui mod de a aduce pe lume copilul sau si chiar daca legislativ nu are dreptul, aceasta tot o va face.

Surprinzator este faptul ca multe femei se adreseaza medicilor, clinicilor private, spitalelor si nu stiu legal, nu au dreptul de a opta la acest mod de a naste.
In discutiile pe care le-am avut cu una dintre mamicile care a nascut in cadrul clinicii Isis Medical Center, aceasta ne spunea ca era convinsa ca alegerea modului de a naste, este un drept care i se cuvine si fost surprinsa sa afle ca defapt legea nu il acorda.

In cadrul evenimentului „Isis, o nastere prietenoasa” s-a discutat despre pratici benefice pentru mama si copil in cazul unei nasteri naturale.
Profesor Dr. Vlad Tica a deschis seria prezentarilor cu o pledoarie pentru cezariana la cerere, ca drept al femeii.
Si de ce nu am spune?
Yes we can!